Yle seurasi: Viisikko ja ryhmäjohtajat päättivät neuvottelunsa ennen puoltayötä – hallitus valmistautuu tiistaiseen välikysymykseen

Vihreät ja keskusta olivat pyytäneet pääministeriltä selvitystä Posti-kiistan vaiheista.

Pääministeri Antti Rinne poistuu sunnuntai-iltana valtioneuvoston linnasta vakavan näköisenä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Tekijät

Hallituspuolueiden puheenjohtajien ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kokous päättyi Valtioneuvoston linnassa hieman ennen puoltayötä. Puoluejohtajat olivat koolla keskustelemassa poliittisesta tilanteesta, kertoo Valtioneuvoston kanslia Twitterissä.

Kokous oli kutsuttu koolle viime viikkojen Posti-sotkun vuoksi. SDP:n hallituskumppanit keskusta ja vihreät olivat vaatineet julkisuudessa pääministeri Antti Rinteeltä (sd.) selvitystä tilanteesta. Kokoukseen osallistuivat myös vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike tekivät aiemmin viikolla välikysymyksen Postiin, omistajaohjaukseen ja pääministerin sekä omistajaohjauksesta vastanneen ministerin Sirpa Paateron (sd.) puheisiin liittyen. Paatero jätti Rinteelle eronpyyntönsä perjantaina.

Rinne kertoi Ylelle aiemmin tänään, että kokouksessa on tarkoitus keskustella myös tulevasta välikysymyksestä. Välikysymystä käsitellään eduskunnassa tulevana tiistaina. Valtioneuvoston kanslian mukaan hallitus valmistautuu vastaamaan välikysymykseen tiistaina.

Kokouksen pitopaikasta ei kerrottu medialle etukäteen. Useat tiedotusvälineet arvelivat etukäteen tapaamispaikaksi pääministerin virka-asuntoa Kesärantaa, mutta tämä tieto osoittautui vääräksi. Ylen saamien tietojen mukaan kokous haluttiin pitää julkisuudelta piilossa työrauhan turvaamiseksi.

Paikka varmistui vasta, kun Valtioneuvoston kanslian lähettämän tiedotteen jälkeen linnasta nähtiin poistuvan useita autoja. Hieman puolenyön jälkeen auton kyydissä poistui myös pääministeri Rinne.

Yksi hallitusviisikon jäsenistä, vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson kertoi Twitterissä osallistuneensa kokoukseen etänä Kajaanista.

Postista puhuttiin jo ennen vaaleja

Iltapäivällä pääministeri Rinne pitäytyi edelleen omassa kannassaan siitä, millaisessa marssijärjestyksessä Posti-sotku on edennyt. Rinne kertoi näkemyksestään Rovaniemellä, SDP:n ministerikiertueen yhteydessä.

Rinteen mukaan Postin silloinen toimitusjohtaja Heikki Malinen oli jo ennen vaaleja kertonut Postin tulevista haasteista. Tässä yhteydessä Malinen oli kertonut myös Postin tarpeesta heikentää työehtoja.

– Silloin jo tyrmäsin sen, Rinne sanoi Rovaniemellä.

Rinne totesi jälleen kantanaan olleen, että valtion sataprosenttisesti omistama yhtiö ei voi tehdä niin ja että SDP:lle se ei tulisi käymään.

Hallitukseen menon jälkeen Rinne kertoi keskustelleensa Postista vain omistajaohjauksen kanssa ja todenneensa edelleen, että hallitus ei työehtojen huononnuksia hyväksy.

– Posti teki kuitenkin toisin.

Rinne: Hallitus on toimintakykyinen

Antti Rinne hastateltavana.
Antti Rinne kommentoi hallituksen tilannetta Rovaniemellä sunnuntai-iltapäivänä.

Kysyttäessä onko Rinne harkinnut eroa hallituksen toimitakyvyn pelastamiseksi, Rinne vastasi kieltävästi.

– Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen tällä hetkellä.

Kuumassa työmarkkinatilanteessa Rinnettä on arvosteltu puuttumisesta työehtosopimusneuvotteluihin. Sen Rinne kiistää.

Kun Ylen toimittaja kysy puuttumisesta, Rinne sanoi kysymyksen olevan väärä ja asenteellinen.

– Työmarkkinajärjestöjen välisiin neuvotteluihin en ole puuttunut millään tavalla. (Posti- ja logistiikka-alan unioni) PAU ja (Palvelualojen työnantajat) Palta ovat neuvotelleet alansa työehtosopimuksesta, ja se on kulkenut sovitteluprosessin kautta, Rinne sanoi.

– Omistajaohjauksessa on puututtu Postin ja PAUn väliseen riitaan 700 ihmisen omasta tahdosta riippumatta tapahtuneesta siirrosta toiseen yhtiöön ja palkkojen alentamisesta. Tämän tilanteen korjaamiseen on omistajaohjaus puuttunut.

SDP valitsee uuden ministerin keskiviikkona

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron perjantainen ero on herättänyt keskustelun hänen korvaajastaan.

Yhtenä vaihtoehtona esiin nostettu SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi sunnuntaina Ylelle, ettei ole käytettävissä tehtävään.

SDP järjestää ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksen ensi keskiviikkona. Tuolloin päätetään uuden henkilön nimeämisestä valtioneuvostoon, sillä SDP:n sääntöjen mukaan puoluevaltuusto nimeää puolueen ehdokkaat valtioneuvoston jäseniksi.

Lue myös: