1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yleisradioyhtiöt

Eurooppalaisten mediatalojen vertailu: Yle nousi luotettavuudessa ykköseksi

Reuters-instituutin raportin mukaan Yle on kansalaisten mielestä luotettavampi kuin esimerkiksi BBC.

Yle nousi luotettavuudessa ykkössijalle kahdeksan eurooppalaisen yleisradioyhtiön vertailussa. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Yle kipusi luotettavuudessa ykkössijalle kahdeksan eurooppalaisen yleisradioyhtiön vertailussa. Suomalaisten näkemys Ylestä oli luotettavampi kuin esimerkiksi brittien näkemys Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC:stä. Yle sai luottamuksessa arvosanan 7,77 asteikolla 1–10.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin vertailun mukaan Ylen uutissisällöt myös tavoittivat kansalaiset muita yleisradioyhtiöitä tasapuolisemmin, riippumatta lukijoiden, kuulijoiden ja katselijoiden poliittisista mielipiteistä.

Myös muut vertailun yleisradioyhtiöt tavoittivat oman maansa kansalaiset melko laajasti poliittisesta suuntautumisesta riippumatta. Useissa maissa yleisradioyhtiön sisältöihin luottivat enemmän poliittisesti vasemmalle suuntautuneet kuin oikealle suuntautuneet kansalaiset.

– Teemme luotettavan uutisoinnin puolesta päivittäin töitä ja siksi tulos on hieno. Tavoitamme hyvin kaikki suomalaiset riippumatta heidän yhteiskunnallisista näkemyksistään, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava toimittaja Jouko Jokinen sanoo Ylen tiedotteessa.

Nuorten tavoittaminen vaikeaa

Kaikkien kansalaisten tavoittaminen on yleisradioyhtiöille entistä vaikeampaa.

Esimerkiksi nuorten tavoittaminen verkon uutissisällöillä on haastavaa. Useissa vertailuun osallistuneissa mediataloissa nuorten tavoittaminen oli kolmen vuoden aikana heikentynyt. Yle Uutisten verkkosisältöjä käytti tämän vuoden alussa viikoittain 27 prosenttia alle 25-vuotiaista suomalaisista.

– Nuorten tavoittamiseksi olemme koonneet Yle Uutisissa verkoston, joka keskittyy tekemään uutissisältöjä nimenomaan nuoremmille yleisöille, Jouko Jokinen sanoo.

Reuters-instituutin vertailussa oli Ylen lisäksi mukana seitsemän muuta eurooppalaista yleisradioyhtiötä: BBC (Iso-Britannia), ARD (Saksa), France Tv / Radio France (Ranska), RAI (Italia), RTVE (Espanja), ERT (Kreikka) ja Cesky rozhlas (Tsekki).

Kyselyyn osallistui noin 2 000 henkilöä kustakin maasta. Aineisto kerättiin tämän vuoden alussa. Yle on tutkimuksen tilaaja ja tutkimuksen on rahoittanut Yle sekä kansainvälinen yleisradioyhtiöiden PBI-yhteisö.

Linkki tutkimukseen: Old, Educated and Politically Diverse: The Audience for The Public Service News (2019) (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus 10.9.2019 klo 16:06 ja tarkennus 11.9.2019 klo 8.03: Jutussa luki alun perin, että Yle on yksi tutkimuksen tilaajista. Kohta on korjattu seuraavaan muotoon: Yle on tutkimuksen tilaaja. Lisäksi on lisätty tieto, että tutkimuksen ovat rahoittaneet Yle ja PBI-yhteisö.