Opintolainan ottaminen voi olla järkevää myös säästämismielessä

Opintolaina nähdään nykyään hyväksyttävämpänä kuin aiemmin. Myös opiskelijat ovat valveutuneempia opintolainan eri käyttömahdollisuuksista.

opintolaina
Opintotukihakemus
Pankista opintolainaa hakiessasi riittää vakuudeksi valtiontakaus. Sitä kannattaa hakea Kelasta samalla, kun hakee opintotukea. Opintorahaa saavalle korkeakouluopiskelijalle lainatakaus myönnetään automaattisesti.Ismo Pekkarinen / AOP

Kelan tilastojen mukaan opintolainojen määrä on ollut viime vuosina kasvussa koko Suomessa. Myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä opintolainoja otetaan enenmmän kuin aiemmin. Vuosikymmenen alkuun verrattuna opintolainaa ottaneiden määrä on lisääntynyt noin kymmenen prosenttia.

Vuonna 2018 opintolainaa nosti Kanta-Hämeessä vajaa neljäsosa toisen- ja korkeamman asteen opiskelijoista. Päijät-Hämeessä vastaavasti noin kolmanneksella opiskelijoista on opintolainaa.

Lammin Säästöpankin henkilöasiakasjohtaja Erno Rosenbergin mukaan tilanteeseen saattaa vaikuttaa esimerkiksi se, että opiskelijat ovat valveutuneempia opintolainan eri käyttömahdollisuuksista.

– Uskon, että opiskelijat tietävät enemmän esimerkiksi opintolainahyvityksistä. Lisäksi opintolaina nähdään hyväksyttävämpänä kuin ennen. Aiemmin opintolainaa ei haluttu.

Kanta-Hämeessä opintolainoja keskimääräistä vähemmän, Päijät-Hämeessä enemmän

Lukuvuonna 2017–2018 keskimääräinen opintolainan suuruus kantahämäläisopiskelijalla oli reilut 7 800 euroa, kun se vuosikymmenen alussa oli reilut 4 600 euroa.

Myös Päijät-Hämeessä opintolainaa otetaan aiempaa enemmän. Viime lukuvuonna Päijät-Hämeessä opiskelevilla lainaa oli keskimäärin noin 8 300 euroa. Vuonna 2010 päijäthämäläisopiskelijoiden opintolainan suuruus oli 4 800 euron luokkaa.

Koko maahan verrattuna Kanta-Hämeessä opintolainaa ottaneiden opiskelijoiden määrä on keskimääräistä vähäisempi. Myös euromääräisesti lainat ovat Kanta-Hämeessä pienempiä. Päijät-Hämeessä opintolainan ottajia sen sijaan on lähelle maan keskitason.

Lainamäärät puolestaan ovat muuta maata hieman suuremmat. Koko maassa opintolainaa on noin 30 prosentilla toisen- ja korkean asteen opiskelijoista. Keskimääräinen lainamäärä on reilut 8 100 euroa.

Rosenberg kertoo, että opintolainan nostaminen voi olla järkevää jo ihan säästämismielessäkin.

– Korkotaso on tällä hetkellä niin matala, että säästäminen tuo jopa parempaa tuottoa kuin mitä opintolainan korot ovat. Toki kannattaa kuitenkin muistaa, että opintolainan tarkoitus on auttaa selviytymään taloudellisesti opintojen aikana.

Jutun tilastossa on huomioitu vain Kelan opintorahaan oikeutetut opiskelijat.