Hyppää sisältöön

"Pyydystä ja päästä" jakaa mielipiteet

Kalastustapaa puolustetaan sen eettisyydellä ja ekologisuudella. Jyrkimmät vastustajat pitävät pyydystä ja päästä -kalastamista eläinrääkkäyksenä.

Lohjanjärvi on kuuluisa vahvasta kalakannastaan. Järvestä nousee varsinkin kuhaa, ahventa ja haukea.

Järven jättiläisiä narrataan vuosittain useissa kalastuskilpailuissa. Suurin ja suosituin niistä on Happy Angler Challenge, johon osallistui tänä vuonna 500 kalastajaa.

Tässä kisassa kaloja ei punnita, vaan ne mitataan, valokuvataan ja päästetään takaisin järveen. Järjestävä kalastusseura haluaa säästää erityisesti isot hauet, koska ne ovat parhaita lisääntyjiä.

Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön mukaan kalastamisen ilo ja luontokokemukset ajavat yhä useammin kotiinvietävän saaliin ohi.

Luonnonvarakeskuksen kyselytutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) pyydystä ja päästä -kalastajia (engl. catch & release) on eniten nuorten aikuisten ikäryhmässä.

Pyydystä ja päästä -kalastajille suositellaan väkäsettömiä koukkuja sekä kumiverkosta valmistettuja haaveja. Näin kalat selviävät mahdollisimman vähin vammoin.

Esimerkiksi SEY Suomen eläinsuojelu ja Animalia vastustavat pyydystä ja päästä -kalastamista. Järjestöjen mukaan kalastustapa tuottaa tarpeetonta kärsimystä eläimille.

Nykyinen kalastuslaki, parhaillaan uudistuva eläinsuojelulaki tai pian julkaistava uusi vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategia ei ota kantaa pyydystä ja päästä -kalastamiseen.

Tekijät

Paula Tiainen