Hyppää sisältöön

Jutta Urpilaisen tie Brysseliin – Antti Rinne halusi eroon varjostaan

Jutta Urpilaisen poliittinen ura koki haaksirikon toukokuussa 2014, kun Antti Rinne syrjäytti hänet SDP:n puheenjohtajan paikalta.

Komissaariehdokas Jutta Urpilainen oli eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana Turun Eurooppa-foorumilla perjantaina 30. elokuuta. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) onnistui siirtämään kiusalliseksi kilpailijakseen kokemansa Jutta Urpilaisen (sd.) Brysselin kultahäkkiin.

Urpilainen oli ennen viime kevään eduskuntavaaleja kiinnostunut myös ministerin tehtävästä, mutta Rinne halusi entisen demarijohtajan lopullisesti sivuun kotimaan politiikasta.

Urpilainen oli kiinnostunut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen, mutta Rinne torjui silloinkin Urpilaisen valinnan.

Rinne ei tuntenut asemaansa puoluejohtajana vielä vakaaksi ja huhtikuussa 2015 hän oli epäillyt Urpilaisen käyvän kampanjaa häntä vastaan.

Ensimmäinen nainen SDP:n johdossa

Jutta Urpilainen nousi ensimmäisenä naisena SDP:n johtoon kesäkuussa 2008. Hän täytti saman vuoden elokuussa 33 vuotta ja koko maailma oli avoimena edessä.

Urpilainen lupasi suuria muutoksia SDP:n poliittiseen linjaan ja toimintatapoihin. Hän halusi laajentaa sosiaalidemokraattien vetovoimaa uusiin kannattajaryhmiin ja kaventaa muun muassa SAK:n vaikutusvaltaa puolueessa.

Urpilainen muistutti, että SDP ei ole SAK. Tämä linjaus tuli Urpilaiselle myöhemmin kalliiksi. (siirryt toiseen palveluun)

Puheenjohtajavaalissa Urpilaiselle hävinnyt Erkki Tuomioja kutsui Urpilaisen poliittista linjaa unelmahötöksi. (siirryt toiseen palveluun)

Kevään 2011 eduskuntavaaleissa Urpilaisen johtama SDP jäi kokoomuksen jälkeen kakkoseksi. Vaalitaistelussa Urpilainen oli yrittänyt padota Timo Soinin perussuomalaisten nousua tiukentamalla SDP:n maahanmuuttopoliittista linjaa otsikolla "Maassa maan tavalla".

Tiukka linja eurokriisin hoidossa

Oppositiossa SDP oli Urpilaisen johdolla arvostellut Matti Vanhasen (kesk.) ja myöhemmin Mari Kiviniemen (kesk.) porvarihallitusta ja valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok.) eurokriisin hoidosta.

Kevään 2011 vaikeiden hallitusneuvottelujen jälkeen kokoomusjohtaja Jyrki Katainen kokosi kuuden puolueen sinipunahallituksen.

Urpilaisesta tuli Kataisen hallituksen valtiovarainministeri, ja hän joutui lunastamaan lupauksiaan tiukemmasta linjasta eurokriisin ja muun muassa Kreikan tukipakettien käsittelyssä. Urpilaisen johdolla Suomi vaati Kreikalta vakuuksia (siirryt toiseen palveluun) tukilainoille.

Valtiovarainministerit Jutta Urpilainen ja Wolfgang Schäuble vetivät talouskriisin aikaan yhdessä tiukkaa linjaa. Kuvassa ministerit marraskuussa 2011. Kuva: Sebastian Kahnert / EPA

SDP:n vasemmisto kukisti Urpilaisen

Urpilaisen asema SDP:n sisällä heikkeni, kun puolueen vasemmisto ja monet ammattiyhdistysjohtajat arvostelivat hänen kallistuvan talouspolitiikassa liikaa oikealle. Taitekohdaksi muodostui Kataisen hallituksen maaliskuussa 2013 tekemä päätös keventää reippaasti yritysten verotusta.

Ammattiliitto Pron ärhäkkänä puheenjohtajana tunnettu Antti Rinne onnistui kaatamaan Urpilaisen Seinäjoen puoluekokouksessa toukokuussa 2014. Rinne vei Urpilaiselta myös valtiovarainministerin salkun.

Keväällä 2003 ensimmäisen kerran eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä valittu Urpilainen asettui jälleen ehdolle vuoden 2015 vaaleissa, ja säilytti paikkansa eduskunnassa, vaikka SDP koki Rinteen johdolla raskaan vaalitappion.

Kansainväliset tehtävät tarjosivat uuden tien

Eduskunnassa Urpilainen suuntautui entistä vahvemmin kansainvälisiin tehtäviin. Ulkoasiainvaliokunnassa vuosina 2009–11 ja 2014–16 toiminut Urpilainen palasi valiokunnan jäseneksi helmikuussa 2017.

Ulkoministeri Timo Soini kutsui Urpilaisen rauhanvälityksen erityisedustajakseen kesäkuussa 2017. Urpilaisen tehtävä painottui naisten ja nuorten roolin vahvistamiseen ja tehtävän alueellisena painopisteenä oli Afrikka.

Urpilainen oli esillä SDP:n presidenttiehdokkaaksi tammikuun 2018 vaaleihin, mutta hän torjui ehdokkuuden. Me Naiset -lehden (siirryt toiseen palveluun) laajassa haastattelussa heinäkuussa 2017 Urpilainen kertoi kieltäytyneensä presidenttiehdokkuudesta äitiyden takia.

Jutta Urpilainen ja puoliso Juha Mustonen Itsenäisyyspäivän Juhlavastaanotolla 2015. Kuva: AOP

Urpilainen ja hänen puolisonsa Juha Mustonen adoptoivat vuonna 2016 vuoden ikäisen poikalapsen Kolumbiasta. Johannes sai kesällä 2019 sisaren, kun perheeseen adoptoitiin kolmevuotias tyttö Kolumbiasta.

Urpilainen oli jälleen ehdolla viime kevään eduskuntavaaleissa ja hän keräsi Vaasan vaalipiiristä runsaat 11 000 ääntä.

Lue myös:

.
.