Lääkärihelikoptereista vastaava FinnHEMS halutaan valtion omistukseen

Hallitusneuvos Ismo Tuomisen mukaan lääkärihelikopteritoiminnan siirtäminen valtiolle toisi synergiaetuja.

FinnHEMS
Finnhemsin lääkärihelikopteri
FinnHEMS on lyhenne sanoista Finnish Helicopter Emergency Services. Se tarkoittaa kiireellistä helikopteritoimintaa.Kuva: Finnhems

Valtio alkaa neuvotella lääkärihelikopteritoimintaa hallinnoivan FinnHEMSin muuttamisesta valtionyhtiöksi. Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi asiasta kokouksessaan tiistaina.

Tavoitteena on, että valtio ostaisi FinnHEMSin kaikki osakkeet ja ottaisi vastuulleen lääkärihelikopteripalveluiden toteutuksen ja hallinnoinnin kahdeksassa tukikohdassa viimeistään vuoden 2022 alussa. Lääkärihelikoptereiden avulla varmistetaan, että kiireellisissä hätätilanteessa esimerkiksi erikoislääkäripalvelut saadaan nopeasti paikalle.

Tällä hetkellä FinnHEMSin omistavat yhtä suurin osuuksin Suomen viisi yliopistollista sairaanhoitopiiriä. Lentotoiminta on kilpailutettu ja sitä hoitaa kaksi yritystä, joiden sopimukset päättyvät vuoden 2021 lopussa.

Tavoitteena on, että jatkossa valtionyhtiönä FinnHEMS tuottaa lentotoiminnan itse ja hankkii myös omat helikopterit ja ohjaamomiehistöt.

Jatkossa sama taho hoitaisi maksamisen ja hallinnoinnin

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että FinnHEMSin muuttaminen valtionyhtiöksi toisi synergiaetuja.

– Tällä hetkellä helikopterilentämisen menot, 29 miljoonaa euroa, maksetaan valtion budjetista. Ideana on, että jatkossa maksaja ja yhtiön hallinnoija olisivat sama taho, Tuominen sanoo.

Suunnitelmien mukaan FinnHEMSistä tulisi valtionyhtiö viimeistään vuoden 2022 alussa. Samalla lentotukikohtien määrä nousisi kuudesta kahdeksaan.

– Jatkossa FinnHEMS valtionyhtiönä hoitaa koko kuvion, toisin kuin nyt. Tärkein etu on se, että pystytään vahvistamaan yhteistyötä myös Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien helikopteritoimintojen kanssa. Kun toiminta on kallista, yhteistyötä täytyy lisätä.

Vaikka lääkärihelikopteritoiminnan hallinnointi jatkossa siirtyisi valtiolle, sairaanhoitopiirit vastaisivat edelleen varsinaisesta ensihoidosta. STM:n Ismo Tuomisen mukaan sairaanhoitopiirit ovat alustavissa neuvotteluissa suhtautuneet myönteisesti FinnHEMSin muuttamiseen valtionyhtiöksi.

FinnHEMS Oy on vastannut lääkärihelikopteritoiminnasta vuodesta 2012 asti, jolloin entisen Medi-Helin toiminta siirtyi sen vastuulle. FinnHEMS hallinnoi toimintaa, valvoo tukikohtien turvallisuutta ja vastaa tukikohtien hallinnoinnista.