Naakkojen levittämä salmonella huolestuttaa Etelä-Pohjanmaalla – metsästäjiä haastetaan nyt maatiloille naakkajahtiin

Salmonellatartuntoja ei ole ilmennyt toistaiseksi enempää. MTK Etelä-Pohjanmaa haastoi metsästäjät naakkajahteihin yhteistyössä maatilallisten kanssa.

salmonella
Naakka
Salmonellaa löytyi Kauhavalla myös naakkojen ulosteista.Pasi Takkunen/Yle

SeiLabin tiloissa Seinäjoella on ruuhkaa salmonellanäytteiden laboratoriohuoneessa. Täällä on tutkittu viime aikoina muun muassa neljällä kauhavalaisella maito- ja lihatilalla paljastunutta salmonellatartuntaa.

Tilanteen uskotaan kuitenkin olevan nyt hallinnassa.

– Uusia tartuntoja ei ole ilmennyt, kertoo Seinäjoen alueen johtava hygieenikko Seppo Kangas.

Salmonellatapauksia on todettu tänä vuonna 19:llä nautatilalla pääasiassa pohjalaismaakunnissa. Viime vuosi oli tartuntojen suhteen poikkeuksellinen, kun uusia tapauksia ilmeni koko maassa nautatiloilla 29 kappaletta.

Laborantti Tiina Riippi tekee salmonella-analyysia Seilab -laboratoriossa.
Laborantti Tiina Riippi tekee salmonella-analyysia Seilab -laboratoriossa. Mirva Ekman / Yle

Salmonellatartunnat ovat kasvussa muun muassa nautatiloilla, ja Ruokavirasto haluaa selvittää syyn suuntaukseen. Syitä on pohdittu myös muun muassa tuotantoeläinten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävässä Eläinten terveys ETT ry:ssä.

– Kyse voi olla ilmastonmuutoksesta tai tuotantorakennemuutoksesta – tilat ovat suurempia ja niillä käsitellään suurempia rehumääriä. Eläimet liikkuvat tiloilta toisille ja uusia tuotantomuotoja on tullut lisää, kuten vasikoiden kolmivaihekasvatus, joka tavallaan altistaa tiettyjen tartuntojen leviämiselle, pohtii ETT:n asiantuntijaeläinlääkäri ja tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Olli Ruoho.

Salmonellasaneeraus voi olla tilalle työläs ja pitkäkin prosessi. Tilojen puhdistaminen voi viedä kuukausia ja kustannukset voivat nousta maidontuotantotiloilla kymmeniin tuhansiin tai jopa sataan tuhanteen euroon.

Naakkajahtiin viikonloppuna?

Naakkojen epäillään aiheuttaneen salmonellaryppään nimenomaan Kauhavalla. Tilojen läheisyydessä on liikkunut ilmeisesti sama iso naakkaparvi ja salmonellaa löytyi myös naakkojen ulosteesta.

Bakteeri leviää yleensä ympäristötartuntana eli jyrsijöiden ja lintujen ulosteista.

Salmonellanäytepurkkeja Seilabin laboratoriossa Seinäjoella.
Salmonellanäytepurkkeja Seilabin laboratoriossa Seinäjoella.Mirva Ekman / Yle

– Ulosteita tutkitaan vieläkin ja jos tänne tulee näytteitä, me kyllä tutkimme ne. Niitä voi lähettää tänne kuka tahansa, niin saamme kartoitettua tilannetta tarkemmin, Seppo Kangas kertoo.

Naakkojen levittämä salmonella on herättänyt huolta maatiloilla Kauhavan ulkopuolellakin. Parvet ovat paikoitellen isoja ja aiheuttavat muitakin tuhoja tiloilla.

– Sanoisin näin, että paniikkiin ei ole aihetta. Mutta tietysti kun tällaisia tapauksia tulee, niin kyllä ne antavat viitteen siitä, että tilojen tautisuojaukseen ja erityisesti rehuvarastojen ja ruokintalaitteiden suojaukseen on syytä kiinnittää huomiota, muistuttaa Olli Ruoho.

Maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien etujärjestö MTK Etelä-Pohjanmaa otti kantaa tällä viikolla naakkatilanteeseen. Yhdistys haastoi alueen metsästäjiä pelottelemaan naakkoja pois maatiloilta siten, etteivät kotieläimet säikähdä.

Järjestön kenttäpäällikkö Ari Mäkelän mukaan naakkakantaa tämä ei vähentäisi, mutta se saisi linnut pois nimenomaan karjasuojien luota. Naakkajahteihin kehotetaan lähtemään tulevana lauantaina 14. syyskuuta yhteistyössä maatilojen kanssa.

Lue lisää:

Uusia salmonellatartuntoja Etelä-Pohjanmaalla – tapausten uskotaan olevan lähtöisin naakoista

Salmonella on yleistynyt nautatiloilla – Ruokavirasto aikoo selvittää miksi

Kolmelta maatilalta Kauhavalla on löytynyt salmonellaa