Merenkurkun alueelle halutaan sähkökäyttöistä lentoliikennettä

Alueen halutaan jatkossa toimivan sähkölentokoneiden koealustana.

Sähkölentokone
Sähkölentokone kentällä
Suomen ensimmäinen sähkölentokone kohosi taivaalle Malmin lentokentällä heinäkuussa.Jouni Immonen / Yle

Sähkökäyttöisten lentokoneiden käyttöä Merenkurkun liikenteessä aletaan selvittää. Merenkurkun neuvosto hakee nyt rahoitusta esiselvitykseen. Toiveissa on, että itse hakemus olisi valmis ensi vuoden alussa.

Vaasan ja Uumajan lentokenttien lisäksi hankkeessa voitaisiin hyödyntää myös muita alueen pienempiä lentokenttiä. Sähkölentokoneiden koealustana toimiminen kiinnostaa myös alueen yrityksiä.

– Haluamme tästä uuden lippulaivahankkeen alueelle. Lentoliikenne soveltuu hyvin alueelle maantieteellisesti. Se lyhentäisi matkustusaikoja ja hyödyttäisi elinkeinoelämää, kulttuurielämää ja virallista yhteistyötä, hehkuttaa Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström.

– Ja jos näytämme olevamme kiinnostuneita sähkölentokoneista, voimme olla kiinnostavia myös kansainvälisille akkutehtaille, kansanedustaja ja neuvoston puheenjohtaja Joakim Strand (r.) toteaa.

Sähkölentoliikenne täydentäisi jo olemassa olevia yhteyksiä alueen sisäisillä lyhyillä ja tehokkailla yhteyksillä.

Kolme miestä tiedotustilaisuudessa
Kehittämisyhtiö Concordian toimitusjohtaja Jarl Sundqvist, Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström sekä kansanedustaja Joakim Strand esittelivät suunnitelmia.Anna Ruda / Yle

Sähkölentokoneyhdistys: tervetullut aloite

Helsingin Sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja Janne Vasama on iloinen, että Merenkurkussa aletaan selvittää lentoliikenteen mahdollisuuksia.

Suomessa on tällä hetkellä yksi sähkölentokone, mutta ala on kasvava ja erilaisia projekteja on Vasaman mukaan käynnissä valtavasti ympäri maailmaa. Kehitys etenee pienistä koneista kohti isompia matkustajakoneita, ja sähkölentokoneiden lentämät etäisyydet kasvavat jatkuvasti.

Vasaman mukaan Suomessa on kymmeniä lentokenttiä, joissa pystyttäisiin pienillä investoinneilla ottamaan vastaan sähkölentokoneita.

Lue lisää:

Sähkölentokoneen ensilento Suomessa: Pioneerit uskovat kaupunkien välisen lentoliikenteen kasvuun, vaikka akut eivät vielä riitäkään Helsingistä Tampereelle

Norja kiilaa sähkölentokoneiden markkinoille – ensimmäiset matkustajakoneet nousevat ilmaan sähköllä viimeistään 7 vuoden päästä