Antero Vartian perustama hiilipäästöjen hyvityspalvelu juuttui lakihetteikköön – "Epäselvä arpajaislaki vaikeuttaa ilmastotoimia"

Päästöjen hyvittämispalvelut pitäisi selkeästi joko sallia tai kieltää Suomessa, vaatii Compensaten perustaja Antero Vartia.

ilmastonmuutos
Kuvassa Compensate-säätiön perustaja, entinen Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia.
Antero Vartia haluaa selvyyttä arpajaislain tulkintaan.Laura Railamaa / Yle

Yrittäjä ja ex-kansanedustaja Antero Vartia vaatii valtiovallalta selvennystä arpajaislain tulkintaan.

Vartian medialle lähettämän tiedotteen mukaan hankalasti tulkittava laki uhkaa jähmettää ilmastopäästöjen hyvittämistä tarjoavien palveluiden toiminnan.

Vartian ulostulon syynä on hänen perustamansa hyvityspalvelun, Compensaten, epäselvä oikeudellinen asema.

Compensaten idea on tarjota kuluttajille mahdollisuus hyvittää tuotteiden tai palveluiden hiilidioksidipäästöt ostotapahtuman yhteydessä.

Palvelun taustalla oleva säätiö ohjaa rahat lyhentämättömänä hiilensidontahankkeisiin, kuten metsitykseen Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Vapaaehtoinen hyvitysmaksu otettiin ensimmäisenä käyttöön Helsingissä opiskelijaravintola Unicafessa viime keväänä.

Poliisihallitus: Toiminta vaatii rahankeräysluvan

Compensaten oikeudellinen asema on kuitenkin ollut epäselvä kesäkuusta lähtien.

Tuolloin poliisihallituksen arpajaishallinto antoi Compensatesta lausunnon (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan vapaaehtoiseen hyvitykseen perustuva toiminta on vastikkeetonta ja vaatii siten rahankeräysluvan.

Vartia pitää tulkintaa vääränä, sillä säätiö ostaa kuluttajan maksamalla summalla päästövähennysyksiköitä eli hiilensidontaa. Kuluttajilta kerättyjä maksuja ei siis käytetä säätiön toiminnan rahoittamiseen.

Vartia kertoo tiedotteessaan käyneensä asiasta keskusteluja kesän aikana poliisihallituksen arpajaishallinnon kanssa.

Pulmana on se, että arpajaishallinnolla ei ole toimivaltaa kieltää tai sallia Compensaten toimintaa. Vartian mukaan oikeudellisesti epäselvään tilanteeseen tarvitaan linjaus poliittisilta päättäjiltä.

– Päästökompensaatioiden myyminen tulee joko sallia tai kieltää, vaatii Vartia tiedotteessa.

Arpajaislaki kuuluu hallinnollisesti sisäministeriön alaisuuteen. Sisäministerinä toimii Vartian entinen puoluetoveri, Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Vartian mukaan Compensate jatkaa toimintaansa normaalisti ja aikoo laajentua kansainväliseksi ensi talvena.

Compensaten kautta on tähän mennessä sidottu ilmakehästä hiilidioksidia noin 6 000 suomalaisen vuosipäästöjen verran. Säätiö on ostanut hiilensidontaa 250 000 euron arvosta.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on todennut, että hiilinielujen vahvistaminen on päästöleikkausten ohella välttämätöntä, mikäli maapallon keskilämpötilan nousu halutaan pitää siedettävällä tasolla.

Lue myös:

Ex-kansanedustaja ja tv-tähti Antero Vartia koukuttaa kuluttajat päästöjen hyvittämiseen – Näin toimii hiljaisuudessa valmisteltu Compensate

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus