1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappi

Lapin yritykset näkevät tulevaisuutensa vähemmän valoisana kuin viime vuonna – palveluissa ja teollisuudessa on vielä hyvä vire

Viime vuonna tulevaisuususko oli Lapin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä huipussaan, nyt odotukset ovat arkistuneet.

Lappi
Suvi Paso käyttää metallisorvia Jäärni Metalli Oy:n konepajalla Kemissä.
Palveluissa ja teollisuudessa lappilaisten pk-yritysten odotukset tulevasta ovat melko positiiviset. Kemiläisessä Jäärni Metallissa Suvi Pasolle on riittänyt sorvattavaa, sillä paikallinen teollisuus työllistää yritystä vielä hyvin.Antti Heikinmatti / Yle

Vuosi 2018 oli Lapin PK-yritysten tulevaisuusodotuksissa huippuvuosi ja suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku oli merkittävästi korkeampi kuin muualla maassa. Syksyn 2019 odotukset menevät tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan (siirryt toiseen palveluun) (Suomen yrittäjät) yhtä matkaa koko maan kanssa alaspäin.

Lapin yrittäjien toimitusjohtajan Pirkka Salon mukaan takana on hyvä vuosi.

– Nyt näkymä on heikompi. Yritysten odotukset ovat laskeneet kaikissa muissa, paitsi palveluissa, Pirkka Salo toteaa.

Myös teollisuuden näkymät ovat melko positiiviset. Molemmilla toimialoilla yhdeksän kymmenestä yrityksestä arvioi suhdanteiden edelleen paranevan tai pysyvän ennallaan seuraavan vuoden aikana. Tässäkin on kuitenkin pudotusta viime vuodesta, sanoo Pirkka Salo.

– Teollisuudessa suhdanteiden paranemista arvioivien yritysten määrä on laskenut viime keväästä.

Kemiläinen Jäärni Metalli Oy on kolmen yrittäjäveljeksen pyörittämä konepaja- ja maansiirtoalan yritys. Yritys on perustettu vuonna 1992. Ulkopuolisia työntekijöitä on kaksi, ja lisäksi on muutama kausityöntekijä.

Tulevaisuus ei vielä tässä vaiheessa huoleta, kertoo toimitusjohtaja Tuomo Jäärni.

– Alueen teollisuus työllistää meitä edelleen hyvin, kuten myös pienemmät yritykset.

Työvoimapulaa ei paikata ulkomaalaisilla

Jäärni Metallilla oli pari vuotta sitten vireillä tuotantohallin laajennusinvestointi. Hanke pantiin jäihin työvoiman puutteen vuoksi. Yhtiö tarvitsisi manuaalisorvaajia. Toimitusjohtaja Tuomo Jäärni on kyllästynyt tilanteeseen.

– Me olemme hakeneet työntekijöitä valtakunnallisesti, mutta ammattilaiset ovat jo töissä. Voi tietysti itse kouluttaa, mutta se vaatii paljon muiden työntekijöiden aikaa. Kouluttaminen vie noin kaksi vuotta. Harvan kohdalla voi ottaa sellaista riskiä, Jäärni sanoo.

Työvoiman saatavuus on muissakin Lapin PK-yrityksissä yksi pahimmista kehittämisen esteistä kilpailutilanteen ja suhdannetilanteen lisäksi. Nämä kaikki koetaan Lapissa muuta maata enemmän esteiksi yrityksen kehityksen esteeksi.

– Lapissa tilanne on helpottunut jonkin verran, mutta se on edelleen haaste yrityksille, Pirkka Salo sanoo.

Vaikka työvoimapula koetaan kehittämisen esteeksi, on vain viidennes lappilaisista yrityksistä kiinnostunut hankkimaan ulkomaalaista työvoimaa. Monissa yrityksissä pelätään kielivaikeuksia ja kulttuurieroja. Myös Jäärni Metallissa ulkomaalaiseen työvoimaan suhtaudutaan varauksella.

– Meille tarjottiin puolalaisia työntekijöitä, mutta emme ottaneet heitä. Heitä joutuisi opettamaan näihin tehtäviin. Suomessa on paljon työttömiä. Kyllä siitä joukosta saadaan työntekijöitä, toimitusjohtaja Tuomo Jäärni sanoo.

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo uskoo kuitenkin, että ulkomaalaiset tulevat olemaan entistä tutumpi näky Lapin yrityksissä. Hän uskoo, että tulevaisuudessa ulkomaalaisia näkyy entistä enemmän Lapinkin yrityksissä.

– Suomessa ei ole sellaista kulttuuria, että otetaan ulkomaalaisia töihin, kuten vaikkapa Irlannissa. Tässä asiassa on toimialakohtaisia eroja: esimerkiksi hotellialalla on ulkomaalaisia töissä, muistuttaa Salo.

Jäärni Metallin yrittäjä Tuomo Jäärni.
Toimitusjohtaja Tuomo Jäärnin mukaan osaavan työvoiman puute on rajoittanut yrityksen laajentumissuunnitelmia.Antti Heikinmatti / Yle

Maailmantalous vaikuttaa taustalla

Henkilökunnan määrän osalta suhdannenäkymät Lapissa ovat kokonaisuudessaan heikommat kuin keväällä, ja muutos on Lapissa suurempi kuin koko maassa keskimäärin. Kemi-Tornio alueella PK-yritykset näkevät lähitulevaisuuden jonkin verran synkempänä kuin muualla Lapissa.

– Suhdannenäkymät ja odotukset henkilökunnan määrästä ovat Kemi-Tornio alueella hiukan miinuksella, kun muualla Lapissa ne ovat positiivisella puolella.

Maailmantalouden heikkeneminen on kaiken taustalla.

– Tämä barometri indikoi yleistä suhdannetilannetta. Saksassa mennään jo alaspäin, on brexit ja USA:n ja Kiinan kauppasota, Salo kertaa uhkatekijöitä.

Salo on vuosien mittaan tottunut löytämään suhdannebarometreista olennaisen. Työttömyys ei ole heti uhkaamassa.

– Kun tätä tutkii niin huomaa, että mikään Lapin toimiala ei ole aikeissa lisätä työvoimaa, mutta palveluissa, rakentamisessa ja teollisuudessa niiden määrä, jotka aikovat vähentää on näköjään pysynyt aika lailla samana.

Rakentamisen hidastuminen on merkki tulevasta

Rakentaminen Lapissa hiljenee ja investoinnit ovat jäissä. Vuosi sitten Lapin rakennusyrityksistä 59 prosenttia odotti suhdanteiden paranevan, nyt julkaistussa barometrissa enää 19 prosenttia.

– Tässä näkyy Rovaniemen rakentamisbuumi. Nyt se on vähentynyt. Kiinteistövälittäjät kertoivat, että viime vuonna asiakas saattoi ostaa useita asuntoja kerralla, mutta nyt käydään kauppaa vain yhdestä asunnosta kerrallaan.

Rakentaminen on yksi maailmantalouden tuntosarvi. Salo uskoo, että rakentamisen väheneminen ei vielä näy työttömyyden kasvuna.

– Rakentaminen kuitenkin vielä jatkuu, ja merkittävä osa rakennusalan yrityksistä näyttäisi pitävän nykyisen henkilöstövahvuuden.

PK-yritysten liikevaihto Lapissa on mennyt alaspäin, mutta koko maassa sen lasku on tasaantunut. Kannattavuuskäyrä kulkee kokomaan kanssa samaa rataa. Ne menivät aikaisemmin alaspäin ja nyt molemmat ovat tasaantuneet vaakatasoon.

Lapin yrityksistä voimakkaasti kasvuhakuisia on kuusi prosenttia ja kasvuhakuisia 35 prosenttia. Eli kasvua tavoittelee 41 prosenttia yrityksistä.

– Se on hyvä lukema. Koko maassa se on vielä pari prosenttia suurempi. Nämä yritykset ovat tärkeitä työllisyyden kannalta, Salo sanoo.

Lue myös:

EK:n suhdannebarometri: Odotukset valtakunnassa hieman laskeneet, Lapissa kuitenkin ollaan korkeammalla kuin muualla

Yritykset pelkäävät kulutuksen ja rakennusinvestointien vähenevän– Lappi porskuttaa matkailun turvin

Kysely: Joka viides rakennusalan työntekijä on ulkomainen – etenkin raskaimpiin ammatteihin on vaikea saada suomalaisia työntekijöitä

Lue seuraavaksi