Pian voi hakeutua kaihileikkaukseen myös Forssassa

Forssan sairaalan uusi silmätautien klinikka tuo kaivattua lisätyötä ja käyttöä tyhjäksi jääneeseen leikkaussaliin.

sairaanhoitopalvelut
Kaksi naista tarkistaa leikkaussalin koneita
Anu Äijälä (vas.) ja Vuokko Varvikko tarkistavat kaihileikkaussalin koneita. Leikkaukset aloitetaan syyskuun lopulla.Tiina Kokko / Yle

– Tuohon pitää saada vielä ovi, tuumaa tuoreen silmäklinikan henkilökunta.

Forssan sairaalan silmätautien klinikka on sijoittunut tyhjille jääneisiin tiloihin. Hoitajan tutkimushuone on vailla ovea, sillä se on jossain vaiheessa otettu pois paikaltaan. Nyt ovea ei löydy mistään, mutta jokin oviratkaisu on vielä keksittävä.

Silmäklinikan hoitajat ovat vähitellen tulossa sinuiksi uusiin tiloihin.

– No, kyllähän se tuntuu tosi hienolta, että saatiin uutta toimintaa Forssan sairaalaan, huokaa polikliinisen kirurgian yksikön esimies Vuokko Varvikko.

Silmäklinikka aivan uusi palvelu

Forssan sairaalan arkipäivä mullistui viime vuonna. Anestesiassa tehtävät leikkaukset keskitettiin keskussairaalaan Hämeenlinnaan. Tilalle on pitänyt etsiä korvaavia toimintoja, kuten päiväkirurgiaa ja klinikkatoimintaa.

Syyskuussa sairaalassa otettiin uusi askel, kun silmätautien klinikka aloitti toimintansa. Kaivatun lisätyön lisäksi yksi tyhjillään olleista leikkaussaleista valjastettiin jälleen käyttöön.

Silmäklinikkaa ei aiemmin ole ollut Forssan sairaalassa, joten kyse on aivan uudesta palvelusta. Klinikka saatiin, kun Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä teki yhteistyösopimuksen terveyspalveluja tuottavan Coronarian kanssa.

Hoitohenkilökunta tulee Forssan sairaalasta, lääkärit, koulutus, laitteet ja käytännöt Coronarialta. Kyseessä on 15 kuukauden kokeilu, jonka jälkeen pohditaan jatkoa.

"Lähetteiden määrä yllätti meidät"

– Sen jälkeen kun silmähoitajan puhelin annettiin julkisuuteen, siihen on tullut puheluja kovasti. Lähetteiden määrä oikeastaan yllätti meidät: niin nopeasti ihmiset ovat tänne hakeutuneet. Olemme siitä tosi tyytyväisiä, Vuokko Varvikko sanoo.

Silmäklinikkalle pääsee lähetteellä, ja siellä tarjotaan perustason erikoissairaanhoidon palveluita. Vaativaa erikoisssairaanhoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan edelleen Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa.

– Meillä täällä hoidetaan ainakin alkuvaiheessa muun muassa diabeetikkoja ja silmänpainetautia sairastavia, kertoo palveluesimies Anu Äijälä Coronariasta.

Näöntutkimuksia ja silmälasimäärityksiä klinikalla ei tehdä. Poikkeuksena alle kouluikäiset lapset, joille voidaan tarvittaessa tehdä näöntarkastuksiakin. Silmäklinikalla hoidetaan myös lapsipotilaita.

Monen hoitomatka lyhenee

Klinikan työ alkaa kaihileikkauksista. Myöhemmin leikkauksia voidaan laajentaa.

–Jos tarvetta on, niin voidaan tehdä muun muassa luomiplastioita. Ja katsotaan sitten, miten löytyy erilaisia potilasryhmiä. Hankitaan sitä mukaa osaamista ja tekijöitä lisää, Äijälä pohtii.

Hoitoa Forssan sairaalassa saavat myös silmänpohjan ikärappeumaa sairastavat ihmiset, joille annetaan niin sanottuja lasiaisinjektiohoitoja. Sekä Vuokko Varvikko että Anu Äijälä kiirehtivät kehumaan, että uusi klinikka helpottaa monen iäkkään potilaan tilannetta, kun hoito löytyy läheltä.