1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puoluejohtajat

Puoluejohtajat haluaisivat asua pohjoisessa, naiset ensi kertaa enemmistönä puheenjohtajapaneelissa

Pääministerin mukaan rahat eivät riitä tällä vaalikaudella tuhansiin hoitajiin ja lääkäreihin, joita vanhustenhoivan hoitajamitoitus vaatisi.

puoluejohtajat
Puolueiden puheenjohtajat Antti Rinne, Petteri Orpo, Li Andersson ja Anna-Maja Henriksson Kuntamarkkinoilla järjestetyssä puoluejohdon paneelissa Helsingissä 11. syyskuuta
Tämänvuotisten Kuntamarkkinoiden päätapahtuma on puoluejohtajien paneeli. Siihen osallistuvista seitsemästä puoluejohtajasta neljä on naisia.

Puolueiden puheenjohtajapaneelissa nähtiin ensi kertaa naisenemmistö, kun Kuntaliiton hallituksessa olevat puolueet ottivat mittaa toisistaan Kuntamarkkinoilla.

Naisten johtamia eduskuntapuolueita on viisi, mutta Kuntaliiton puheenjohtajapaneeliin osallistui näistä vain neljä. Se johtuu siitä, että kristillisdemokraateilla ei ole edustajaa Kuntaliiton hallituksessa.

Uusimpana puoluejohtajana paneeliin osallistui keskustan Katri Kulmuni. Hänen lisäkseen paneelissa nähtiin vihreiden Maria Ohisalo, vasemmistoliiton Li Andersson ja RKP:n Anna-Maja Henriksson.

Mukana tentissä olivat myös SDP:n Antti Rinne, perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kokoomuksen Petteri Orpo.

Puoluejohtajilta kysyttiin, onko paljon keskusteltu hoitajamitoitus vaalikauden lopussa käytössä. Oppositiojohtajat Halla-aho ja Orpo eivät tähän uskoneet, mutta hallituspuolueiden johtajat vastasivat kyllä.

Pääministeri Rinteen mukaan hallitus pyrkii toteuttamaan tämän vaalikauden aikana vanhustenhoivan 0,7:n hoitajan sitovan mitoituksen yhtä hoidettavaa kohden. Toteuttamisen on arvioitu vaativan yli 4 000 hoitajaa lisää.

– Ihan loppuun asti ei saada, tarvitaan 4 000 hoitajaa ja lääkäriä lisää. Sitä ei pystytä tällä vaalikaudella toteuttamaan, ei ole rahaa, Rinne kuitenkin sanoi.

Oppivelvollisuusiästä eri kannat

Kannat jakautuivat myös, kun puoluejohtajilta kysyttiin päästäänkö hallituksen tavoittelemaan 75 prosentin työllisyystavoitteeseen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat nostivat vihreät laput, oppositiojohtajat punaiset.

Puoluejohtajat ottivat yhteen esimerkiksi oppivelvollisuusiän pidentämisestä, jota hallitus on toteuttamassa.

Kokoomuksen Orpo arvosteli, että hallitusohjelman mukaan kuntien kustannukset tulevat kasvamaan ja että Kuntaliiton ja hallituksen arvioissa on 250 miljoonan ero. Hänen mukaansa oppivelvollisuuden pidentäminen on tulonsiirto hyvin toimeentuleville, joiden ei tarvitse maksaa koulukirjoista.

– Ihmettelen Orpon retoriikkaa. Ajatteleeko kukaan, että suomalainen koulu on tulonsiirto rikkaille. Ihan sama toteutuu tällä hetkellä peruskoulussa, jossa oppimateriaalit ovat maksuttomia. Nyt sama toteutuu toisella asteella, sanoi Andersson.

Orpo vastasi, että raha ei vain riitä joka paikkaan, ja että paino pitäisi olla perusopetuksen vahvistamisessa.

Andersson sanoi väliin, että hallituksella on lähes 200 miljoonaa euroa peruskoulun vahvistamiseen.

– Käytätte vähiä rahoja väärään kohteeseen. Rahaa ei ole, tai jos sitä on, se otetaan velaksi, Orpo arvosteli.

Paneeli alkoi keskiviikkona kevennyskysymyksellä siitä missä kunnassa puoluejohtajat haluaisivat asua, jos koti- tai mökkikuntaa ei saa valita. Vastauksissa painottui pohjoinen Suomi.

Henriksson valitsi Kokkolan, Andersson Hyrynsalmen, Orpo Inarin tai "turkulaisena Tampereen", Rinne Loviisan, Ohisalo halusi pohjoiseen ja mainitsi myös Tampereen, Halla-aho kaipasi Kemijärvelle ja Kulmuni Savonlinnaan.

Vaalien jälkeen puolueiden puheenjohtajat olivat tentattavana Porin SuomiAreenassa, mutta kaikki puheenjohtajat eivät olleet silloin mukana.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Hoitajamitoitus ei toteudu tällä hallituskaudella – rahoista puuttuu puolet ja niin puuttuu hoitajiakin

"Poliitikon muotti on muuttunut", "Tasa-arvossa riittää vielä tekemistä"– Onko Suomi nyt tasa-arvoinen kun useimpia puolueita johtaa nainen?

Hallituksen esitykseen vanhusten hoitajien määrästä on tulossa vuosien siirtymäaika

Lue seuraavaksi