Hyppää sisältöön

Netanjahu: Jos voitan vaalit, Jordanjoen laakso liitetään Israeliin

Israelin parlamenttivaalien vaalikampanja uhkaa Lähi-idän rauhaa.

Benjamin Netanjahu Kuva: Menahem Kahana / Lehtikuva

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ilmoittanut, että jos hänen puolueensa voittaa viikon kuluttua järjestettävät Israelin parlamenttivaalit, hän liittää Jordanjoen laakson Israelin valtioon.

– Tänään ilmoitan aikomuksestani, että uuden hallituksen muodostamisen jälkeen aion liittää Jordanin laakson ja Kuolleen meren pohjoisrannan Israelin hallintaan, hän sanoi televisioidussa puheessaan.

Netanjahu toisti myös aiemmin tekemänsä suunnitelman liittää kaikki Länsirannan juutalaissirtokunnat Israelin valtion alaisuuteen. Hän totesi kuitenkin, että tämä toimenpide edellyttää neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa, eikä sitä toteutettaisi ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julkistanut lupaamansa Lähi-idän rauhansuunnitelman.

Asiasta kertoo muun muassa israelilainen Jerusalem Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Jordanjoki virtaa etelään Genesaretinjärvestä ja muodostaa osittain Israelin ja Jordanian välisen rajan. Jokilaakso kattaa jopa yli neljänneksen Länsirannan alueesta.

Kartta Israelin ja Jordanian välisestä Jordanjoesta. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Israel valtasi Länsirannan vuoden 1967 sodassa Jordanialta. Kansainvälinen yhteisö ei ole hyväksynyt miehitystä, eikä myöskään Israelin Länsirannalle perustamia siirtokuntia.

Vuonna 1993 tehdyssä Oslon rauhansopimuksessa Jordanjoen laaksosta suuri osa kuuluu niinsanottuun C-alueeseen, jossa Israelille on annettu oikeus ylläpitää siviili- ja sotilashallintoa.

Israelin oikeistopuolueet ovat jo kauan halunneet, että Jordanin laakso liitetään tiukemmin Israeliin. Netanjahu sai heti ilmoituksensa jälkeen kehuja äärioikeistolaiselta Otzma Yehudit -puolueelta.

Israel pitää jokirantaa puolustuksensa kannalta tärkeänä. Joella on myös suuri merkitys maan vesihuoltoon.

Palestiinalaisten pääministeri Mohammed Shtayyeh sanoi tiedotteessaan, että Netanjahu on "Lähi-idän rauhanprosessin suurin vihollinen". Jokilaaksossa asuu noin 65 000 palestiinalaista, kertoo uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

.
.