Hyppää sisältöön

Raportti: Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maksaa 1 800 miljardia dollaria – Raha tulisi moninkertaisena takaisin

Valtavia omaisuuksia hallinnoivat rahastot lupaavat vetää rahansa pois fossiilisesta energiasta.

Indonesialaiset opiskelijat istuttivat mangroven taimia Kapukin suojelualueella Jakartassa 2009. Kuva: Bagus Indahono / AOP

Ilmastonmuutokseen sopeutumista tutkiva kansainvälinen komissio Global Commission on Adaptation (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut arvovaltaisen raporttinsa. Asiasta kertoo esimerkiksi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Komission johtajina toimivat entinen YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Maailmanpankin johtaja Kristalina Georgieva ja Microsoftin perustaja Bill Gates.

Komissio toteaa raportissaan, että on rikkaiden maiden velvollisuus investoida toimenpiteisiin, jotka auttavat maapalloa sopeutumaan lämpenevään ilmastoon. Raportin mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa eniten sellaisiin köyhiin valtioihin, jotka kaikkein vähiten ovat aiheuttaneet ilmastonmuutosta.

Komission laskelmien mukaan seuraavan vuosikymmenen aikana olisi tehtävä 1,8 biljoonan, eli 1 800 miljardin dollarin arvosta investointeja.

Luku on valtava, mutta komission mukaan toimenpiteet tuottaisivat hyödyn, jonka arvo olisi enemmän kuin seitsemän biljoonaa dollaria.

Jos investointeja ei tehdä, haitat ja kustannukset kasvavat.

– Me olemme viimeinen sukupolvi, joka voi muuttaa ilmaston lämpenemisen suunnan, ja me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka joutuu kokemaan sen vaikutukset, totesi Ban Ki-moon.

– Viivyttele ja maksa, tai toimi ja vaurastu, hän kiteytti.

Raportissa luetellaan viisi tärkeintä aluetta, jotka on otettava huomioon.

Merenpinnan nousun uhkaamia saaria ja rannikkoalueita varten on luotava varoitusjärjestelmä sään ääri-ilmiöitä varten.

Infrastruktuuri on rakennettava kestämään ilmastonmuutos. Tämä koskee esimerkiksi teitä, rakennuksia ja siltoja. Raportissa annetaan vinkkejä, joiden avulla rakennukset voivat helpottaa lämpenemistä. Esimerkiksi New Yorkiin kaupunki aikoo maalata rakennusten kattoja valkoisiksi, jotta ne heijastavat auringonvalon pois, eivätkä kuumenna kattojen pintaa.

Maanviljelystä on kehitettävä siten, että kasvilajikkeet kestävät entistä kuivemman säätilan.

Komissio kehottaa palauttamaan mangrovemetsät trooppisten vesistöjen rannoille. Ne auttavat rannikkoa kestämään myrskyjä ja toimivat myös eliöstön tärkeänä turvapaikkana.

Lisäksi komissio kehottaa kehittämään vesihuoltoa ja varmistamaan, ettei vettä tuhlata.

Sijoittaja luopuvat fossiilisista

Kapkaupungissa on pidetty globaalien sijoitusyhtiöiden Financing the Future -kokous.

Kokouksessa julkaistiin raportti, joka käsitteli sijoittajien toimia päästöttömän energian edistämiseksi.

Raportin mukaan yli tuhat suursijoittajaa, joiden hallussa on noin 11 biljoonan dollarin omaisuus, ovat päättäneet luopua fossiiliseen energiaan liittyvistä omaisuuksistaan.

Sijoittajien joukossa on säätiöitä, pankkeja, vakuutusyhtiöitä, kaupunkeja, yliopistoja ja uskonnollisia organisaatioita.

Tavoittena on, että kun sijoittajien kiinnostus fossiilisieen energiaan heikkenee, siihen investoidaan entistä vähemmän. Viime vuosina sijoitukset eivät kuitenkaan ole vähentyneet lainkaan niin nopeasti, kuin Pariisin ilmastosopimus edellyttäisi.

.
.