Helsingin Laajasalossa paljastuneessa laajassa seksuaalirikosjutussa nostettu syytteitä: "Enoa" ja toista henkilöä syytetään muun muassa kahdesta törkeästä raiskauksesta

Asiakokonaisuudessa on nostettu syytteitä kahta henkilöä vastaan. Vastaajille vaaditaan rangaistusta muun muassa törkeistä raiskauksista ja törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä.

seksuaalirikokset
Helsingin käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänään syytettä, jonka mukaan mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin Laajasalossa paljastuneessa laajassa seksuaalirikosjutussa on nostettu syytteitä kahta epäiltyä tekijää vastaan, kertovat syyttäjät tiedotteessaan.

Pääepäiltynä on nuorten keskuudessa "Enona" tunnettu 64-vuotias mies. Häntä syytetään muun muassa törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, törkeästä huumausainerikoksesta sekä useista muista seksuaalirikoksista ja laittoman materiaalin hallussapidosta.

Toinen syytetty on kihlakunnansyyttäjän Jutta Juntusen mukaan osittainen rikoskumppani, jota syytetään muun muassa törkeästä raiskauksesta, lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän on "Enon" tuttu.

Juntunen kertoo, että toiseen syytettyyn kohdistuu vähemmän syytteitä ja hänen osaltaan on myös vähemmän asianomistajia. Hän ei ole Juntusen mukaan tällä hetkellä vangittuna.

Helsingin käräjäoikeudelle jätetyissä haastehakemuksissa on yhteensä 19 asianomistajaa. Asianomistajista lähes kaikki ovat olleet tapahtuma-aikaan alaikäisiä. Juttukokonaisuudessa syytekohtia on useita kymmeniä.

Molemmat vastaajat ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Syyttäjät ovat pyytäneet asian käsittelyä suljetuin ovin ja koko oikeudenkäyntimateriaalin salaamista asianomistajien suojaamiseksi.

Rikokset tapahtuivat "Enon" asunnossa

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, että epäillyt rikokset tapahtuivat miehen kotona, missä hän tarjosi nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Osa uhreista on nyt jo aikuisia.

Poliisin mukaan epäillyt rikokset ovat alkaneet vuonna 2006 ja osaksi jatkuneet miehen kiinniottoon eli alkuvuoteen 2019 asti. Mies vangittiin maaliskuun alussa.

Poliisi ilmoitti heinäkuun lopulla, että se tutkii tapausta. Samalla se julkaisi miehen kuvan ja pyysi miehen toiminnasta tietäviltä yhteydenottoja. Jo saman viikon aikana yhteydenottoja tuli useita kymmeniä ja poliisille ilmoittautui uusia uhreja.

Lue myös:

Poliisi saanut kymmeniä uusia vihjeitä "Enoon" liittyen – Miestä epäillään useista lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Helsingissä, ainakin 12 uhria

Poliisin saamat vinkit ”Enosta" paljastaneet mahdollisesti kaksi uutta uhria: "Ovat kertoneet tapahtumista, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkistön"

Ainakin 12 uhria, ehkä enemmänkin – laaja seksuaalirikosvyyhti järkyttää Helsingissä, Kampissa nuorille järjestetään keskusteluapua jo tänä iltana