1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

"Kansanedustajan työ on aivan mieletön kunnia" – Matias Mäkynen nousee eduskuntaan Jutta Urpilaisen tilalle

Jutta Urpilaisen komissaarivalinta nostaa vaasalaisen Mäkysen varasijalta kansanedustajaksi.

Vaasalainen Matias Mäkynen on kaupunginvaltuutettu , Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja ja Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja. Kuva: Yle/Jonas Mastosalo

Eduskuntatalo ja ihmiset siellä ovat Matias Mäkyselle (sd.) hyvinkin tuttuja.

– Siellä on tultu puolueen tehtävissä pyörittyä jo useamman vuoden ajan, naurahtaa Mäkynen.

Mäkynen on ollut mukana muun muassa hallitusneuvotteluissa, joten nykyisen hallitusohjelman hän tuntee hyvin.

Uutta on kuitenkin se, että nyt Mäkynen on Arkadianmäellä kansanedustajan ominaisuudessa. Hän nousee Vaasan vaalipiiristä eduskuntaan, kun puoluetoveri, kokkolalainen Jutta Urpilainen siirtyy EU-komissaariksi.

Nöyränä asioita ajamaan

Mäkynen sai kevään eduskuntavaaleissa ääniä 3576 ja jäi varasijalle. Aiemmin hän on ollut ehdolla eduskuntavaaleissa vuonna 2015.

– Kyllähän sitä aika nöyränä suhtautuu. Siellä ollaan ainoastaan ihmisiltä saatujen äänien ansiosta. Kansanedustajan työ on aivan mieletön kunnia. Tätä työtä ei tehdä yksin, eikä tässä pärjää ilman muita ihmisiä.

Mäkynen korostaa vahvasti valiokuntatyön merkitystä.

– Suurin työ tapahtuu valiokunnissa ja siinä valmistelevassa työssä. Haluan itse olla tuomassa ulospäin sitä tietoa, mitä eduskunnassa tapahtuu, ja miksi tehdään mitä tehdään. Esimerkiksi täysistunnoissa näkyy vain pieni osa osa siitä työstä mitä eduskunnassa tehdään.

Valiokunnissa tuttujen aiheiden parissa

Mäkyselle tärkeitä aihepiirejä hänelle ovat muun muassa sosiaalipuolen asiat, työllisyyskysymykset ja myös oikeus- ja poliisiasiat. Valiokuntapaikat tukevat luonnollisesti näitä kiinnostuksen kohteita.

– Tulen olemaan todennäköisesti hallintovaliokunnassa ja lakivaliokunnassa. Ja ehkä myös perustuslakivaliokunnassa. Näissä kysymykset ovat hyvin samoja, joita käsiteltiin hallitusneuvotteluissa, joissa olin mukana.

Mäkynen aikoo tarttua töihin kiinni heti ilman suurempaa harjoittelua. Käytännön asioita on selvitettävänä vielä, mutta mitä pikimmin itse kansanedustajan työhön pääsee käsiksi, sitä parempi.

Varsinainen kansanedustajan työ pääsee alkamaan marraskuussa, kun Jutta Urpilaisen komissaaripesti varmistuu.

Mäkynen kertoo, että tarkoitus on olla ennen kansanedustajan työtä hetki vanhempainvapaalla, sillä perheeseen syntyi kesällä vauva. Myös jossakin vaiheessa keväällä Mäkynen aikoo olla isyysvapaalla. Perhe on tärkeä ja Mäkynen yrittää varata viikosta ainakin yhden päivän perheelleen.

– Pääministerikin yrittää varata yhden päivän vapaaksi, että siihen pitää itsekin pyrkiä. Kyllä perheellekin täytyy olla aikaa, ja se on vaan varattava.

Lue lisää:

Jutta Urpilaisesta EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari, pääministeri Rinne: Salkku on äärimmäisen tärkeä

Kovia konkareita, roppakaupalla uusia kasvoja ja yksi palaaja – tunnetko Vaasan vaalipiirin uudet kansanedustajat? Lue täältä ketä he ovat