"Enää eivät puheet auta" – työvoimapula jarruttaa Kainuun yritysten kehitystä

Kainuun pienet ja keskisuuret yritykset eivät uskalla investoida, koska työvoiman saatavuuteen ei voi luottaa.

pienet ja keskisuuret yritykset
Miehet hitsaavat kehikkoa
Kainuussa on ollut pitkään pula muun muassa metallialan työntekijöistä. Kuvituskuva.Kare Lehtonen/Yle

Syksyn pk-yritysbarometrin mukaan Kainuun yritysten tilanne on paljon kehnompi kuin esimerkiksi keväällä. Yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on koko Suomessa +10, kun se keväällä oli +14. Kainuussa saldoluku on nyt -3, kun se vielä keväällä oli +11.

Tilanteen heikentymiseen vaikuttavat muun muassa rahoituksen saamisen vaikeus, kova kilpailutilanne ja jatkuva pula osaavasta työvoimasta. Kainuun yritykset eivät uskalla kehittää toimintaansa tai tehdä uusia investointeja, sillä osaavan työvoiman saatavuus on huonoa.

– Huoli osaavan työvoiman saatavuudesta näkyy kyselyn tuloksissa. Yritykset miettivät aikaisempaa tarkemmin, kannattaako Kainuuseen investoida, jos työlle ei löydy tekijöitä. Tämä on erittäin huolestuttavaa, sanoo Kainuun Yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervonen.

Kainuun tilannetta korjaamaan luotu siltasopimus (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun liitto) oli hyvä alku, mutta Tervosen mukaan sen konkreettiset vaikutukset ovat olleet pieniä.

– Itse kukin pisti siltasopimukseen paljon voimavaroja ja sitä kautta syntyi 20–30 hyvää aihiota, mutta niistä muutama on vasta nyt lähdössä käyntiin. Olemme miettineet liikaa, kuka tekee ja mistä saadaan resurssit, eikä asioissa ole menty eteenpäin. Enää eivät puheet auta, vaan pitää ryhtyä toimenpiteisiin, Tervonen sanoo.

Tervosen mukaan työvoimatilanteen parantamiseksi tarvitaan konkreettisia toimia. Hän pitää tärkeänä sitä, että oppilaitosten kanssa tehdään yhteistyötä ja selvitetään, mitkä koulutusalat ja koulutukset auttaisivat maakunnan tilannetta.

– Opiskelijoita ja työntekijöitä pitää lähteä hakemaan nykyistä konkreettisemmin sekä Suomesta että ulkomailta.

Tervosen mielestä myös työperäisen maahanmuuton byrokratiaa pitäisi helpottaa.

– Myös maakunnan mainetta pitää parantaa. Yritysten, oppilaitosten ja julkisten toimijoiden pitää uudella tavalla tuoda esiin vahvuudet, joiden takia Kainuuseen kannattaa tulla opiskelemaan ja tekemään töitä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)