1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvatuotanto

Kainuussa valmiudet tehdä kansainvälisen tason elokuvia – "Kun kaikki pienet osaset ovat kasassa, jatkumo on taattu"

Parhaillaan Kainuussa kuvataan jatko-osaa Rendel -elokuvalle. Valmistelussa on peräti 12 muuta elokuvaa.

Rendel 2 -elokuvaa tehdään suoraan kansainvälisille markkinoille. Kuva: Frozen Flame Pictures Oy

Kajaanilaisessa teollisuushallissa on tujakka tuoksu, sillä siellä petsataan supersankarielokuvan lavasteita. Isoon halliin on rakennettu mahtipontinen huone kuin Adolf Hitlerin hoviarkkitehti Albert Speerin kynästä. Toinen huone on synkkä avoin tila. Se on Rendel 2 -elokuvan pahiksen laboratorio.

Mielikuvitusmaisemia rakentuu koko ajan lisää, sillä sotkamolaisella tuotantoyhtiöllä on valmisteilla peräti 12 elokuvaa. Niistä puolenkymmentä tulee elokuvateattereihin jo tänä ja ensi vuonna.

– Ensi vuonna kuvausvaiheessa on taas kaksi tai kolme elokuvaa, toivottavasti, sanoo Black Lion Pictures Oy:n tuottaja Miika J. Norvanto.

Suuri tuotantomäärä on tarkoituksellista. Kainuussa on jo vuosia pohjustettu pysyvää elokuvatuotantoa alueelle. Pelkkä kuvauspaikka ei riitä.

– Tärkeämpää on luoda yhteistyöverkosto ja infrastruktuuri, eli tiedämme alueen ihmiset, kaluston ja kuvauspaikat. Kun kaikki pienet osaset ovat paikallaan, jatkumo on taattu, Norvanto kertoo.

Rendel -elokuvan lavasteita petsataan suuressa teollisuushallissa. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Tähän saakka tuotantoyhtiö on keskittynyt kehittämään elokuvien jälkituotantovaihetta. Sotkamoon on hankittu alan välineistöä kymmenillä tuhansilla euroilla. Kalliin kuvausvaiheen jälkeen elokuvan jälkituotanto saattaa kestää jopa useita vuosia.

– Meillä on Kainuussa kaikki valmiudet tehdä omavaraisesti alusta loppuun kansainvälisen levityksen standardit omaavia elokuvia, Norvanto sanoo.

Parhaillaan kuvattavan Rendel 2 -elokuvan vajaan kahden miljoonan euron tuotantobudjetista yli neljännes menee palkkoihin ja tarvikehankintoihin paikallisesti. Haihtuvien ja häviävien lavasteiden tekeminen ei puutyöammattilaita huoleta.

– Eikös sitä lauleta, että väliaikaista elomme on. Ei minua harmita. Kaikki on väliaikaista, sotkamolainen puuseppä Juho Lipponen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!