Kuka teillä herää hoitamaan itkuisia vauvoja tai vaeltelevia taaperoita öisin? Oletko se aina sinä? Yle keräsi aiheesta lukijoidensa kokemuksia

Unitutkijan mukaan Suomessa ei ole väestötasolla tutkittu, miten öiset lasten hoitovastuut jakautuvat perheissä.

lapsiperheet
Vauvan vaippaa vaihdetaan.
Monissa lapsiperheissä herätään esimerkiksi vaihtelemaan vaippoja öisin. Kuvituskuva.AOP

Lapsiperheet sen hyvin tietävät: hyvät yöunet ovat usein poikkeus, eivät sääntö.

Pieniä vauvoja pitää hyysätä useita kertoja yössä, ja kun lapset kasvavat, yölevottomuudet eivät välttämättä vähene vaan saattavat jopa yltyä. Muksut heräilevät, vaativat päästä viereen, näkevät painajaisia ja niin edelleen.

Kenellä on suomalaisperheissä vastuu lasten hoitamisesta öisin? Jakautuuko hoitovastuu kahden vanhemman perheissä molemmille, vai ovatko yöhulinat aina vain toisen aikuisen kontolla?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori, unitutkija Timo Partonen kertoo, että asiaa ei ole Suomessa tutkittu väestötasolla. Partonen ei siten osaa arvioida, mikä tilanne on.

Sen hän kuitenkin tietää, että jatkuva heräily ja väsymys rasittavat niin mieltä kuin kehoakin. Seurauksena voi olla esimerkiksi riitaisa parisuhde.

– Väsymyksestä seuraa ärtymystä hyvin helposti. Riittävä unensaanti olisi hyvin tärkeää kaikille osapuolille, Partonen sanoo.

Yle keräsi lukijoiltaan syyskuussa joukkoistuksen avulla tietoa siitä, kuka perheissä hoitaa lapsia öisin, kun tarve tulee.

Joukkoistus on nyt päättynyt, ja julkaisemme aiheesta myöhemmin artikkelin verkkosivuillamme.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.