Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että puolisosi voi vaikuttaa nyt veronpalautuksiisi? Verottaja kertoo neljä kiinnostavaa pointtia uusista käytännöistä

Veronpalautusten maksupäivä voi muuttua ilmoitetusta, vaikka omaan esitäytettyyn veroilmoitukseen ei tekisikään muutoksia.

Veronpalautuksille ei enää ole yhtä yhteistä päivää, vaan käytössä on niin sanottu joustava verotuksen valmistuminen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tänä vuonna Suomessa on siirrytty ensimmäistä kertaa kohti reaaliaikaista verotusta. Sen seurauksena myös veronpalautuspäivät ja jäännösveron eli mätkyjen eräpäivät ovat muuttuneet.

Aiemmin veronpalautukset maksettiin kaikille suomalaisille samana päivänä, mutta nyt veronpalautuksia maksetaan heinäkuusta joulukuuhun (siirryt toiseen palveluun) aina kuun neljäntenä, viidentenä tai kuudentena päivänä, eri ihmisille eri aikaan.

Päivämäärä on merkitty jokaisen esitäytettyyn veroilmoitukseen, mutta se saattaa muuttua monesta syystä.

Miten veronpalautusten maksupäivä sitten määräytyy? Verohallinnon ylitarkastaja Tarja Tapio valotti asiaa Radio Suomen päivän haastattelussa keskiviikkona.

Esitäytetyssä veroilmoituksessa määritelty veronpalautusten maksupäivä tai jäännösveron eräpäivä (siirryt toiseen palveluun) voivat muuttua ainakin neljästä syystä.

1. Puolisosi on tehnyt muutoksia veroilmoitukseensa

Vaikka omaan esitäytettyyn veroilmoitukseen ei tekisi muutoksia, voi siihen merkitty veronpalautusten maksupäivä muuttua puolison toiminnan seurauksena.

– Jos puoliso on tehnyt muutoksia omaan verotukseensa, myös sinun verotuksesi siirtyy. Puolisoiden verotus päättyy yhtä aikaa. Enää ei siis pysty lahjoittamaan veronpalautusta puolisolleen verohallinnon kautta, Tapio sanoo.

Aiemmin omia veronpalautuksia on voinut käyttää puolison jäännösveron maksamiseen suoraan verottajalle tehtävällä ilmoituksella.

2. Olet tehnyt itse muutoksia tai verottaja on saanut tietoja kolmannelta osapuolelta

Itse tehdyt muutokset ovat yleisin syy verotuksen siirtymiseen. Myös jos verottaja on saanut esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen tietoja esimerkiksi työnantajalta, voi veronpalautusten maksupäivä vielä muuttua.

– Jos ilmoitat vaikkapa kotitalousvähennyksiä, verotuksesi valmistuminen siirtyy eteenpäin, ja samalla puolisosi verotuksen valmistuminen siirtyy eteenpäin. Kolmas syy on, että verottaja on saanut verotukseesi liittyviä tietoja esimerkiksi työnantajalta, mikä siirtää verotusta.

3. Olet valikoitunut Verohallinnon tarkasteluun

Verotuksen päättymispäivää voi myös muuttaa Verohallinnon tarkasteluun joutuminen. Tapio ei kuitenkaan kerro, mistä syistä tarkempaan syyniin joutuu.

– Valikoituneeseen tarkasteluun pääsee erilaisten sääntöjen kautta, mutta niistä en voi tarkemmin kertoa.

Vaikka mitään muutoksia ei siis tekisi, veronpalautuksen maksupäivä voi muuttua.

– Esitäytetyssä veroilmoituksessa on kerrottu se päivä, jolloin palautus maksetaan, ellei siihen tule suurempia muutoksia tai ellei se jää tarkempaan valikointiin.

4. Kokonaisuutena verotus valmistuu nykyään aiempaa aikaisemmin

Ennen verouudistusta kaikkien suomalaisten verotus valmistui lokakuun lopussa ja veronpalautukset maksettiin joulukuussa. Tapio kertoo Radio Suomen haastattelussa, että nyt valtaosa veronpalautuksista on maksettu jo syyskuun alkuun mennessä.

Tapion mukaan 3,2 miljoonaa asiakasta on saanut veronpalautuksensa syyskuun alkuun mennessä, ja arviolta 400 000 saa sen loppuvuoden aikana.

– Hyvin suurelta osalta henkilöasiakkaista verotus on saatu päättymään monta kuukautta aikaisemmin kuin viime vuonna. Kovin paljon ei ole enää jäljellä asiakkaita, jotka eivät ole saaneet veronpalautusta tai joilla ei ole ollut jäännösveron ensimmäistä maksupäivää.

Lue myös

Verottaja lähettänyt jopa 60 000 virheellistä verokirjettä – tiedoissa muun muassa väärän puolison nimi ja tuntemattomia osakkeita

Miten käytät syksyn veronpalautusrahat? Asiantuntijat neuvovat, kannattaako kuluttaa, maksaa laskut vai pistää rahat säästöön