Lääkäri Antti Heikkilä syyllistyi kunnianloukkaukseen, mutta selvisi ilman rangaistusta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan Heikkilä ja asianomistaja ovat riidelleet jo useita vuosia.

Antti Heikkilä
Ortopedi Antti Heikkilä
Antti HeikkiläTaisto Lapila / Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tiistaina päätöksensä laajalti tunnetun lääkäri Antti Heikkilän kunnianloukkaussyytteessä.

Käräjäoikeus katsoi, että Heikkilä syyllistyi kunnianloukkaukseen. Oikeus jätti kuitenkin Heikkilän tuomitsematta rangaistukseen.

Teko tapahtui viime vuoden lokakuussa sosiaalisessa mediassa. Heikkilä oli liittänyt Facebook-päivitykseensä linkin kirjoittamaansa blogitekstiin, johon hän oli liittänyt asianomistajan kuvan, nimen ja muita henkilökohtaisia tietoja.

Heikkilä kutsui asianomistajaa muun muassa trolliksi, kiusaajaksi, häiriköksi ja stalkkeriksi. Syyttäjän mukaan Heikkilällä oli Facebookissa yli 31 000 seuraajaa.

Kunnianloukkauksen kohteena ollut henkilö kritisoi Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirjassa esitettyjä ajatuksia. Vuonna 2018 julkaistua kirjaa on arvosteltu siitä, että se levittää väärää tietoa. S-ryhmä ja Kesko poistivat Heikkilän kirjan myynnistä viime joulun alla.

Taustalla pitkä riita

Syyttäjä vaati Heikkilälle sakkorangaistusta. Asianomistaja puolestaan vaati 3 000 euron korvausta kärsimyksestä ja Heikkilän kirjoitusten poistamista. Heikkilä kiisti syytteen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi kaikki vaatimukset. Oikeus muun muassa katsoi, että Heikkilän väitteet olivat loukkauksina suhteellisen laimeita.

Oikeuden mukaan Heikkilän ja asianomistajan välillä on ollut lähes kymmenen vuotta kestänyt riita.

– Käsillä on tilanne, jossa asiaan osalliset ovat jo vuosien ajan vastanneet kokemiinsa loukkauksiin uusilla loukkauksilla eikä kumpaakaan voida tässä vaiheessa osoittaa yksin syylliseksi siihen, että halventavia lausumia on alettu esittää, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue lisää

Lääkäri Antti Heikkilälle syyte kunnianloukkauksesta – Syyttäjä: Liittyy somekirjoitteluun