1. yle.fi
  2. Uutiset

Skotlannin korkein oikeus epäilee: Boris Johnson saattoi johtaa kuningatarta harhaan

Oikeus ei kuitenkaan kumoa päätöstä, vaan odottaa Britannian korkeimman oikeuden ratkaisua.

Britannia
Parlamentin puhemies John Bercow käytti henkilökohtaisen puheenvuoron Brexit-käsittelyn alussa 9. lokakuuta.
Brittiparlamentin istuntotauko alkoi maanantaina ja jatkuu aina 14. lokakuuta asti. Kuvassa parlamentaarikot taputtavat puhemies John Bercow'lle.Jessica Taylor / AFP

Skotlannin korkeimman oikeuden mukaan pääministeri Boris Johnsonin päätös brittiparlamentin panemisesta yli kuukauden istuntotauolle on lainvastainen.

Skotlannissa oikeusjuttua vievät eteenpäin Skotlannin kansallispuolueen juristit Joanna Cherry ja Jolyon Maugham. Maugham sai mainetta hakemalla EU-tuomioistuimelta päätöksen, jonka mukaan Britannia voi itse halutessaan keskeyttää brexit-prosessin.

– Toivomme, että parlamentti kutsutaan koolle välittömästi, sanoi Cherry Sky News-kanavan haastattelussa. Skotlannin oikeuslaitos aikoo vedota asiassa Yhdistyneen kuningaskunnan korkeimpaan oikeuteen.

Vielä ei tiedetä, mitä seurauksia asian käsittelystä tai päätöksestä olisi.

Pääministerin lähipiiri torjui harhautusepäilyt

Pääministeri Johnsonin tiedottaja torjui välittömästi epäilyt siitä, että kyseessä olisi kuningatar Elisabetin tahallinen harhaanjohtaminen. Tiedottajan mukaan pääministeri kunnioittaa oikeuslaitosta.

Kuningatar hyväksyi alkuviikosta lain, jonka tarkoituksena on estää sopimukseton ero EU:sta. Tiedottajan mukaan syyt parlamentin toiminnan keskeyttämiseen on esitelty julkisuudessa.

Skotlannissa oikeudelle esiteltiin asiakirjoja, joiden mukaan pääministeri Johnson olisi harkinnut parlamentin toiminnan keskeyttämistä jo viikkoja ennen kuin hän pyysi siihen muodollista lupaa kuningattarelta.

Muun muassa entinen konservatiiviedustaja Dominic Grieve sanoi, että mikäli Johnsonin todetaan johtaneen kuningatarta harhaan, hänen tulisi erota.

Buckighamin palatsi ei ole kommentoinut harhaanjohtamisväitteitä. Sen mukaan brexitiin liittyvät kysymykset ovat hallituksen vastuulla.

Major tukee Skotlannin linjauksia

Pääministeri Johnsonin yksi edeltäjä, vuosina 1990-1997 pääministerinä toiminut John Major antoi keskiviikkona tukensa Skotlannin korkeimmalle oikeudelle.

Entinen konservatiivipuolueen johtaja syyttää Johnsonia tekopyhyydestä. Hänen mukaansa nykyinen pääministeri myötäilee vuoroin politiikkoja ja vuoroin oikeuslaitosta riippuen siitä, miten ne palvelevat hänen omia pyrkimyksiään.

Pääministeri Johnsonia on arvosteltu keskustelun tukahduttamisesta ja vaihtoehtoisten mallien vähättelystä.

Farage väläyttelee jo toista brexit-kansanäänestystäkin

Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage lisäsi keskiviikkona hämmennystä ehdottaessaan jälleen toista kansanäänestystä brexitistä.

Faragen mukaan myös mahdollisissa ennenaikaisissa vaaleissa pääministeri Johnsonin johtamat konservatiivit saisivat uurnilla rökäletappion, jos Britannia ei jätä unionia lokakuun loppuun mennessä.

Arvostelijoiden mukaan Johnsonin hallitus määräsi istuntotauon, jotta parlamentti ei pääsisi estämään Britannian EU-eron toteutumista viimeistään 31. lokakuuta.

Skotlannin korkein oikeus ei kuitenkaan määrännyt Johnsonin päätöstä kumottavaksi, vaan jää odottamaan Britannian korkeimman oikeuden ratkaisua asiasta.

Brittiparlamentin istuntotauko alkoi maanantaina ja jatkuu aina 14. lokakuuta asti.

Lisää aiheesta:

Toimittajalta: Britannian parlamentti on nyt tyhjillään ja pääministerin kädet sidotut – EU-ero pysyy jumissa ja syynä on brexitin valuvika

Brittiparlamentti jäi tauolle maratonistunnon jälkeen: Ei ennenaikaisia vaaleja, Johnson ei suostu hakemaan jatkoaikaa brexitille, puhemies ilmoitti eroavansa

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi