1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun harvinainen hylkylöytö halutaan pelastaa – raha ratkaisee säilyykö vuosisatoja vanha jäänne myös jälkipolville

Oulussa hotellin peruskorjauksen yhteydessä elokuussa löytynyt Hahtiperän laivahylky halutaan sijoittaa kaupunkiin nähtäville.

hylyt
Hylky
Taneli Kärki / Yle

Oulusta hotellityömaan parkkialueen alta löytynyt vanha puulaivan hylky haluttaisiin konservoida ja sijoittaa myöhemmin myös yleisön nähtäville.

Museovirasto päättää 1600- ja 1700 -lukujen vaihteeseen ajoittuvan hylyn kohtalosta tällä viikolla. Jos hylky konservoidaan, siihen tarvitaan kuitenkin lisärahoitusta, josta ei tässä vaiheessa ole vielä tietoa.

– Museovirasto pystyy antamaan konservointiin asiantuntijapalveluitaan ja tarvittavat tilat, mutta esimerkiksi konservoinnissa käytettävät aineet ja mahdolliset apulaisten palkat vaativat lisärahoitusta, kertoo meriarkeologi Minna Koivikko Museovirastosta.

Konservointi vie aikaa

Jos aluksen jäänteet konservoidaan, prosessi kestää käytettävästä menetelmästä riippuen ainakin vuoden. Konservoinnissa märässä hiekassa ja hapettomassa tilassa vuosisatoja säilynyt vanha puu joudutaan kyllästämään kemikaaleilla. Näin estetään se, että ilman kanssa tekemiseen joutuva vanha puu ei jatka lahoamista.

Aluksen konservointi tapahtuisi museoviraston tiloissa Vantaalla. Hylyn jäännökset on tarkoitus siirtää sen jälkeen kun nyt Oulussa väliaikaisessa säilytyksessä olevat hylyn osat on valmisteltu kuljetusta varten.

Minna Koivikko korostaa, että Oulun löytö on poikkeuksellinen ja erityisen arvokas Oulun alueelle, jonka merellisestä historiasta se kertoo.

– Aiemmin Suomesta ei ole löytynyt vastaavaa 1600- ja 1700 lukujen vaihteeseen ajoitettavaa hylkyä, Koivikko kertoo.

Hahtiperän hylyksi nimetyn aluksen keula ja perä ovat tuhoutuneet ilmeisesti aiemmissa kaivauksissa. Lisäksi osa sen laidoista on lahonnut. Märässä hiekassa ja hapettomissa oloissa säilynyt, noin neljä metriä pitkä ja puolitoista metriä leveä osa on kuitenkin edelleen konservointikelpoinen.

Päätöksiä tehdään lähipäivinä

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinenkin haluaisi nähdä harvinaisen hylyn jäännökset Oulun museossa.

– Onhan tämä niin harvinainen jäänne Oulun historiasta, että se pitäisi säilyttää, sanoo Oikarinen.

Kaupungin kulttuuritoimessa jäänteiden sijoittamista on pohdittu vielä hyvin yleisesti, sillä päätöksiä voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun tiedetään miten rahoitus saadaan järjestymään.

Oulun kaupungin kulttuurijohtaja Samu Forsblom ja Pohjois-Pohjanmaan museon perinnetyön johtaja Pasi Kovalainen haluaisivat kuitenkin pitää hylyn jäänteet Oulussa ja yleisön nähtävinä. Kaupunki odottaa nyt arvioita konservoinnin kustannuksista ja hylyn tutkimisen jatkotoimista.

Kyösti Oikarisen mukaan kaupunki on valmis keskustelemaan ainakin jonkin suuruisesta tuesta hankkeelle. Hänen mielestään olisi hienoa, jos hankkeeseen saataisiin mukaan myös yksityisiä rahoittajia.

Sanomalehti Kalevan (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös hotelli Radisson Blu olisi valmis sijoittamaan sen tontilta löytyneen hylyn osia näytteille peruskorjattavaan hotelliin.

Lue seuraavaksi