Pääluottamusmies tyrmää pääministerin väläyttämän kertakorvauksen Postin työntekijöille: "Se lämmittää niin kuin se vanha tavara housussa"

Toinen ratkaisuehdotus on enemmän työntekijöiden mieleen. Pääministeri pohti, että valtio laskisi väliaikaisesti Postin tuottotavoitteita.

posti
PAU:n Pirkanmaan pääluottamusmies Leo Harra nojaa postilaatikkoon
PAU:n Pirkanmaan pääluottamusmiehen Leo Harran mielestä Postin työntekijöiden palkoista ei ole varaa tinkiä.Marjut Suomi / Yle

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n Pirkanmaan pääluottamusmies Leo Harra ihmettelee pääministeri Antti Rinteen (sd.) väläyttämää rahallista kertakorvausta Postin työntekijöille. Harran mielestä kertakorvaus ei tule kuuloonkaan.

– Mikä se rahallinen kertakorvaus on? Jos se on joku 10 000 euroa, se lämmittää niin kuin se vanha tavara siellä housussa vähän aikaa, Harra sanoo.

– Meillä on paljon työntekijöitä, joiden pitäisi tulla palkallaan toimeen vielä kymmeniä vuosia, Harra jatkaa.

Rinne sanoi Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että Postin työntekijöitä koskeva tilanne on hallituksella tiedossa ja sopu pitää löytää neuvottelemalla.

Rinne sanoi, että yksi vaihtoehto tilanteen ratkaisemiseksi voisi olla rahallinen kertakorvaus. Rinne ei ottanut kantaa korvauksen suuruuteen.

Palkka voi laskea tuhansilta työntekijöiltä

Helsingin Sanomien mukaan Posti suunnittelee tuntuvia palkanalennuksia jopa 8 000 työntekijälle.

Posti- ja logistiikka-alan unioni on laskenut, että kyse voi olla jopa 9 000 työntekijästä. Palkanalennukset koskisivat postin jakelua ja lajittelua sekä pakettien lajittelua.

– Tämä ei tullut meille yllätyksenä. Jo kesällä Posti ilmoitti, että se hakee kustannussäästöjä työntekijöiden palkoista, Harra sanoo.

Postipalveluissa työntekijöiden keskiansio on 2 100 euroa kuukaudessa. Harran mukaan niistä ei ole varaa tinkiä.

– Liittona tulemme tekemään kaikkemme jäsenistön eteen, että työehtoja ei poljeta, Harra sanoo.

Viime viikolla osa Postin työntekijöistä oli lakossa, koska Posti suunnitteli siirtävänsä 700 työntekijää toisen työehtosopimuksen piiriin. Työntekijät vastustavat siirtoa, koska pelkäävät palkkojen laskevan selvästi.

Lakko keskeytyi, kun omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoi, että asiassa otetaan aikalisä.

Rinteen toinen ratkaisuehdotus saa paremmin vastakaikua pääluottamusmieheltä. Pääministeri pohti, että valtio voisi joidenkin vuosien ajaksi luopua osasta Postilta vaatimistaan tuottotavoitteista.

– Tämä olisi selvä tuki meille. Varmasti jos näin tehtäisiin, asiat menisivät eteenpäin, Harra sanoo.

Lue lisää:

Ammattiliitto: Posti haluaa laskea jopa 9 000 työntekijän palkkoja – Työnantaja: "Kilpailukykyongelma on ratkaistava"

Pääluottamusmies tyrmistyi: Posti maksaa lakon aikana bonuksia esimiehille – Posti: "Postilla on käytössään Kiitos-palkkiot"