Hyppää sisältöön

Kouvolan miinus on jo 34 miljoonaa euroa – kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä

Kouvolan kaupunki sai keskiviikkona uusia huonoja talousuutisia.

Kouvolan kaupunginvaltuuston ja lautakuntien yhteisen seminaarin mediainfo pidettiin keskiviikkona. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kouvolan kaupungin talouden alijäämä kasvaa tänä vuonna 34 miljoonaan euroon.

Alijäämäennustetta kasvattaa tänään keskiviikkona tietoon tullut kolmen miljoonan euron verotulojen vähenemä, joka yhdessä elokuussa ilmenneen seitsemän miljoonan euron verotulojen vähenemän kanssa aiheuttaa sen, että Kouvolan kaupunki saa vuonna 2019 verotuloja noin 10 miljoonaa euroa budjetoitua vähemmän.

Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan mukaan Kouvolan taloustilanteesta pitää olla erittäin huolissaan.

– Mikäli ei lähdetä tekemään korjaustoimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi, niin Kouvola on vuonna 2023 kriisikuntakaupunki.

Kouvolan kaupungilla on edessään isojen päätösten syksy. Tiukan taloustilanteen edessä Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo, että Kouvolan kunnallisveroprosenttia tulee loppuvuoden aikana nostaa.

– Meille tulee väistämättä eteen myös kunnallisveroprosentin päivittäminen, Toikka sanoo.

Tällä hetkellä Kouvolan kuntaveroprosentti on 20,75. Vertailun vuoksi esimerkiksi naapurikaupunki Kotkan veroprosentti on 21,50.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka esitti keskiviikon tilaisuudessa, että Kouvolan kuntaveroprosenttia nostettaisiin puoli prosenttiyksikköä. Tämä toisi kaupungille arviolta kuuden miljoonan euron verran lisätuloja.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen tyrmäsi verojen korotuksen heti.

– Itse olen veronkorotuksia vastaan viimeisen päälle. Mielestäni vielä pitäisi kääntää kaikki kivet, jos se kuusi miljoonaa euroa löytyisi näistä palveluverkoista.

Palveluverkkoselvityksillä etsitään yhä säästöjä

Toikan mukaan Kouvolan taloutta kuormittaa kaupungille periytynyt kuuden kunnan palveluverkko. Kouvola, Jaala, Valkeala, Anjalankoski, Kuusankoski ja Elimäki yhdistyivät nykyiseksi Kouvolaksi vuonna 2009.

Kouvolassa talouden rakenteellisiin ongelmiin on etsitty ratkaisuja teettämällä erilaisia palveluverkkoselvityksiä.

Elokuun loppuun mennessä valmistuneissa selvityksissä on käyty läpi päiväkotien, koulujen, leikkipaikkojen, uimahallien ja liikuntapaikkojen määrää, kuntoa ja käyttöastetta.

Kouvolan kaupunginvaltuusto on tehnyt tähän mennessä päätöksen vasta yhdestä isosta palveluverkosta. Vuoden 2018 lopussa valtuusto päätti, että Kouvolan peruskoulujen määrää vähennetään 34:stä 20:een.

Lukioiden määrää ollaan myös karsimassa. Kouvolan kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi elokuussa esityksen Elimäen ja Valkealan lukioiden lakkauttamisesta syksyllä 2021.

Palomäen suurimmasta K75-mäestä ei ole hypätty mäkeä enää vuosiin, koska sen kunto on niin huono. Kuva: Pasi Tapanainen / Yle

Kouvolan liikunta- ja kulttuurilautakunta otti kantaa eilen kaupungin tilaamaan liikunnan palveluverkkoselvitykseen. Lautakunta kannatti esitystä Palomäen kahden suurimman hyppyrimäen purkamisesta.

Lautakunta haluaisi myös sulkea kaksi jäähallia vuoteen 2026 mennessä ja keskittää kaupunkilaisten jääurheilun Kouvolan jäähallin ympärille. Samalla jäähallin yhteyteen rakennettaisiin uusi monitoimihalli, jonne tulisi lisää harjoitusjäätä sekä uusi uimahalli.

Myös liikuntapaikkaselvitys menee vielä kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi.

Konsultti ja hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä pitää Kouvolan palveluverkon karsimista tärkeänä talouden elpymisen kannalta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunki on sopeuttanut talouttaan 2010-luvulla etupäässä leikkaamalla henkilöstökuluja. Toimenpiteistä ei ole ollut hyötyä pitkällä tähtäimellä, sillä samaan aikaan ostopalvelukustannukset ovat kasvaneet.

– Tilanteen voisi tiivistää seuraavasti: henkilöstövähennyksillä ei saada kuluja pysyvästi alas, jollei samaan aikaan karsita palveluverkkoa, konsultti ja hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä toteaa.

Kuntatalouden haasteet pitkältä ajalta tunteva Laesterä työskentelee tänä syksynä virkamiesten työparina palveluverkkouudistuksia valmisteltaessa.

Juttua muokattu 11.9. kello 17.19: Lisätty Eero Laesterän kommentti ja tarkennettu Laesterän roolia Kouvolan virkamiesten työparina.

Juttua muokattu 11.9. kello 17.40: Lisätty kaupunginjohtaja Marita Toikan ehdotus veronkorotuksen suuruudesta ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppäsen kommentti.

.
.