Britannia haluaa yhä houkutella "maailman parhaita lahjakkuuksia" ja pidentää ulkomaisten opiskelijoiden oikeutta jäädä maahan

Uusien sääntöjen mukaan opiskelijat voivat valmistumisensa jälkeen jäädä Britanniaan etsimään töitä kahdeksi vuodeksi.

Britannia
Kings yliopiston portti Lontoossa.
Brittihallitus haluaa, että Britannian korkeakoulut houkuttelevat jatkossakin lahjakkaita ihmisiä ulkomailta.Andy Rain / EPA

Ulkomaiset yliopisto-opiskelijat saavat jäädä Britanniaan etsimään töitä kahdeksi vuodeksi valmistumisensa jälkeen, lupaa brittihallituksen uusi esitys.

Nykykäytännön mukaan maahan on saanut jäädä valmistumisen jälkeen vain neljäksi kuukaudeksi. Käytäntö tuli voimaan vuonna 2012, entisen pääministerin Theresa Mayn toimiessa sisäministerinä.

Pääministeri Boris Johnsonin hallituksen tarkoituksena on saada ulkomaisten opiskelijoiden kulttuuripääoma ja taidot Britannian paremmin käyttöön.

– Yliopistomme kukoistavat, koska ne ovat avoimia ja globaaleja instituutioita. Valmistuvia opiskelijoita koskeva muutos varmistaa, että korkeakoulusektorimme houkuttelee maailman parhaat lahjakkuudet Britanniaan jatkossakin, sanoo opetusministeri Gavin Williamson lausunnossaan.

Uudet säännöt koskevat niitä opiskelijoita, jotka alottavat opiskelunsa kandidaatintutkintoa tai korkeampaa tutkintoa varten ensi vuonna ja sen jälkeen.

Opiskelijat voivat kahden vuoden ajan etsiä tai tehdä mitä tahansa töitä. Jos he onnistuvat löytämään opiskelualansa töitä, he voivat jäädä maahan työviisumin turvin.

– Vanha typerä käytäntö olisi pitänyt kumota jo vuosia sitten. Britannian pitäisi aina olla avoin lahjakkuuksille, kirjoittaa valtiovarainministeri Sajid Javid Twitterissä.

Maahanmuutto kuitenkin herättää Britanniassa myös vastustusta. Etenkin muista EU-maista Britanniaan suuntautuvan maahanmuuton vastustus oli tärkeä tekijä vuoden 2016 Brexit-kansanäänestyksen tuloksen takana.

Maahanmuuton vähentämistä kannattavan Migration Watch -järjestön mukaan hallituksen linjaus on askel taaksepäin. Järjestö uskoo, että se johtaa tilanteeseen, jossa ulkomaiset opiskelijat jäävät Britanniaan matalapalkkatöihin.

Järjestön mukaan ei ole tarkoituksenmukaista tehdä opiskelijaviisumista takaovea töihintulijoille.

Britannian yliopistoissa on ollut ulkomaisia opiskelijoita viime vuosina runsaat 450 000. Heistä runsaat 140 000 on kotoisin muista EU-maista.

Lähteet: Reuters