1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kontiolahti

Medisizen tehtailla Kontiolahdessa tiukka kärhämä palkkauksesta– tuntityöntekijät korpilakossa

Tuntityöntekijöiden laiton lakko vaikeuttaa Medisizen kahden tehtaan toimintaa Kontiolahdessa. Kyse on palkanlisistä.

Medisizen tehdaspäällikkö Perttu Huovinen pelkää, että toimitusten myöhästyminen lakon takia voi viedä tilauksia kilpaileville toimittajille. Kuva: Medisize

Muun muassa muovisia lääkeannostelijoita valmistavissa laitoksissa Kontiolahden Lehmossa on yhteensä noin 500 työntekijää.

Heistä noin 300 on tuntityöntekijöitä, jotka ovat ryhtyneet laittomaan lakkoon työnantajan Medisize Oy:n purettua pitkäaikaiset paikalliset sopimukset vuoro- ja viikonloppulisistä.

Medisizen tehdaspäällikkö Perttu Huovinen pitää ensisijaisena, että laitokset saadaan pyörimään.

– Ensimmäiseksi meillä on halu saada tämä laiton mielenilmaus loppumaan, sen jälkeen neuvotellaan mielellään. Ei niin päin, että ensin neuvotellaan ja sitten lopetetaan mielenilmaus, tehdaspäällikkö Perttu Huovinen sanoo.

Tehdaspäällikön mukaan Medisize ei lakon vuoksi pysty toimittamaan tilauksiaan ajoissa.

– Joudumme toimittamaan tilauksia myöhässä. Kun olemme sopimusvalmistusmarkkinoilla, on mahdollista, että tilauksia menee sillä aikaa toisille toimittajille. Nämä ovat yhtiölle todella kalliita päiviä, Huovinen harmittelee.

Tuntityöntekijöille paikalliset sopimukset työehtosopimuksen päälle maksettavista lisistä ovat olleet taloudellisesti tärkeitä. Joidenkin kohdalla on kyse jopa 8 000 euron vuosiansioiden menetyksestä.

Pääluottamusmies Jani Kähkönen kertoo, että tilanteen kiristyminen alkoi jo kesällä.

– Kesäkuun lopussa ilmoitettiin yt-neuvotteluista, joista ensimmäiset käytiin, kun henkilöstö oli pääosin lomalla. Samalla ilmoitettiin vuorolisien poistoista, Kähkönen kertaa.

Tilanne kärjistyi sunnuntaina työmaakokouksessa, jossa henkilöstö päätti ryhtyä korpilakkoon.

– Tällä hetkellä kysellään henkilöstöltä mielipiteitä ja etsitään vaihtoehtoa, onko mahdollisuutta päästä eteenpäin. Tarvittaessa kokoonnutaan uudestaan, pääluottamusmies kertoo.

Vielä keskiviikkona päivällä ei ollut tietoa siitä, milloin osapuolet neuvottelevat tilanteen ratkaisemisesta.