1. yle.fi
  2. Uutiset

Salmonellaa kitketään parhaillaan myös keskipohjalaisilta tiloilta – Kannuksessa todettu tänä vuonna jo kolme tapausta

Uusia salmonellatartuntoja on tänä vuonna havaittu 19 tilalla. Niistä miltei kaikki ovat pohjalaismaakunnissa.

salmonella
Kuvassa lehmän utareet
YLE / Kia-Frega Prepula

Myös keskipohjalaisilla maitotiloilla taistellaan tällä hetkellä salmonellaa vastaan. Parhaillaan tautia kitketään Kannuksessa kahdelta maitotilalta. Kolmas lihanautatila on jo saanut puhtaat paperit. Kannuksessa ilmenneet tapaukset ovat ympäristöperäisiä eli levinneet käytännössä joko linnuista tai jyrsijöistä.

Kannuslaisilta tiloilta löydetyt salmonellabakteerit ovat kuitenkin eri kantaa kuin esimerkiksi kauhavalaistiloilta eristetyt bakteerit.

Salmonellatartunnat nousivat keskusteluun, kun Kauhavalla bakteeria löydettiin neljältä eri tilalta lyhyen ajan sisällä. Kauhavalla taudin epäilleen levinneen naakoista.

Salmonellabakteeria hävitetään tällä hetkellä myös esimerkiksi pedersöreläiseltä ja evijärveläiseltä tilalta. Nautatilojen salmonellatartunnat ovat yleistyneet. Viime vuonna tapauksia oli koko maassa 29, tänä vuonna on tullut 19 uutta tartuntaa.

Aiemmin salmonellaa on tavattu vuosittain reilulta kymmeneltä tilalta. Salmonellabakteerin hävittäminen isosta navetasta voi maksaa jopa 100 000 euroa, ja aikaa siihen kuluu yleensä useita kuukausia.

Puhtaat paperit saadakseen tilan eläimiltä on saatava kaksi salmonellavapaata ulostenäytettä ja yksi puhdas ympäristönäyte.

– Kannuksessa odotetaan, että ensi viikolla saadaan otettua toiset puhtaat näytteet ja rajoittavat määräykset poistettua, kertoo Eläinten terveys ETT:n asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho.

Meijerit ottavat vastaan salmonellatiloilta tulevaa maitoa, mutta se on pastöroitava eli kuumennettava meijerissä. Sen sijaan esimerkiksi maitoautojen vierailuihin tiloilla liittyy rajoituksia, ja maitoautot käyvät läpi erikoispuhdistuksen salmonellatilalla käynnin jälkeen. Eläimiä ei saa kuljettaa rajoitusten aikana muille tiloille.

– Paniikkiin ei ole syytä, mutta erityisesti rehuvarastojen ja ruokintalaitteiden suojaukseen on syytä kiinnittää huomiota, sanoo Ruoho.

Lue lisää:

Naakkojen levittämä salmonella huolestuttaa Etelä-Pohjanmaalla – metsästäjiä haastetaan nyt maatiloille naakkajahtiin

Salmonella on yleistynyt nautatiloilla – Ruokavirasto aikoo selvittää miksi

Lue seuraavaksi