1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Bingoa ja polkupyörien korjaamista – nuoret tekevät Oulussa kymmeniä rauhantekoja kaikkien iloksi

Sadat oululaisnuoret toteuttavat syksyn aikana noin 50 tekoa, joissa autetaan ja piristetään ihmisiä.

Oulu
Oululaisnuoret huoltavat polkupyörää
Gutsy Go -tiimi korjasi keskiviikkona polkupyöriä Oulussa.Timo Nykyri / Yle

Oulussa on alkanut tällä viikolla Gutsy Go -nimisen tiimin suuroperaatio, jossa nuoret auttavat ja piristävät ilmaiseksi kaikenikäisiä ihmisiä.

Liki 500 kahdeksasluokkalaista on pohtinut, millaisia tekoja Oulu kaipaa ja toteuttavat tämän syksyn aikana ideoidensa pohjalta puolisataa rauhantekoa. Keskiviikkona nuoret esimerkiksi veivät Caritas-palvelutalon asukkaat Koitelinkoskelle iltapäiväbingoa pelaamaan ja korjasivat kaupunginkirjastolla ohikulkijoiden pyöriä.

14-vuotias Myllytullin oppilas Sampo Jylhä oli mukana pyörien korjaamisessa.

– Me havaittiin, että ihmisiltä pöllitään ja niiltä hajoaa tosi paljon pyöriä. Ajateltiin tehdä sellainen rauhanteko, että korjataan pyöriä ja tehdään sellaisia hauskoja kylttejä, missä lukee, että "älä varasta" varastamisen varalta, Jylhä kertoo.

Gutsy Go:n vastaava tuottaja Aram Aflatuni pohtii, että yksi suurimmista kysymyksistä Suomessa on se, että nuoret kokisivat, että he ovat osa yhteiskuntaa.

– Sitä ei vaan saa puhumalla. 14-15-vuotias nuori tarvii kokemuksen siitä, että on tehnyt jotakin millä on merkitystä ja jossa saa uusia ystävyyksiä ja tuttavuuksia. Se vaatii jonkinlaisen konkreettisen projektin, ei vain puhetta, Aflatuni toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)