Neljä metsäpeuraa vapautettiin luontoon onnistuneesti Lauhanvuoren totutustarhasta: "Monellakin tapaa hieno tunne"

Suojeluhankkeessa saavutettiin merkittävä etappi tiistaina, kun ensimmäiset metsäpeurat vapautettiin.

metsäpeura
Metsäpeura syö jäkälää.
Kuvan metsäpeura vapautettiin toisena. Se oli nälkäinen, ja tarhan ulkopuolella ollut jäkälä houkutteli heti syömään.Tiina Mäkelä, Metsähallitus

Ensimmäiset metsäpeurat on vapautettu totutustarhasta Lauhanvuoren kansallispuistoon tiistaina. Tavoitteena on palauttaa metsäpeura entisille asuinsijoilleen läntiseen Suomeen.

Nyt vapautetuista eläimistä kolme on peräisin suomalaisista eläintarhoista, joista ne on siirretty Lauhanvuorelle opettelemaan omatoimisempaa elämää. Yksi vapautetuista metsäpeuroista syntyi viime kesänä totutustarhassa.

Suurin syy ajankohtaan on se, että rykimäaika alkaa olla käsillä, ja 2,5-vuotiaat hirvaat piti siirtää tarhasta valtahirvaan tieltä pois.

Suuri onnistuminen

7-vuotinen metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanke on käynnissä Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoissa. Totutustarhat rakennettiin syksyllä 2017. Niihin on tuotu aikuisia yksilöitä sekä eläintarhoista että luonnosta. Metsäpeurat ovat vasoneet aitauksissa jo kahtena kesänä.

Nyt ensimmäiset metsäpeurat vapautettiin Lauhanvuorelle, josta ne ovat olleet pois tiettävästi ainakin 150 vuotta. Metsäpeura metsästettiin Suomesta Metsähallituksen mukaan sukupuuttoon noin sata vuotta sitten.

Metsähallituksen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja iloitsee siitä, että vapauttaminen onnistui hienosti. Muutenkin on vältytty tappioilta tarhoissa. Kaiken kaikkiaan monimutkaista projektia voi luonnehtia onnistuneeksi.

– Monellakin tapaa hieno tunne, Mykrä-Pohja summaa.

Susitilannetta seurataan

Oman hankaluutensa projektiin on tuonut se, että kansallispuisto kuuluu susilauman reviiriin.

– Seuraamme vapautettujen yksilöiden selviämistä luonnossa tarkasti ja päätämme jatkosta nyt saatavien kokemusten perusteella. Nämä hirvaat toimivat "koe-eränä".

Vapautetuilla hirvailla on värikkäät korvamerkit, jotka mahdollistavat eläinten yksilöllisen tunnistamisen. Kahdelle hirvaalle kiinnitettiin lisäksi pieni GPS-lähetin vapautuksen yhteydessä.

Metsäpeuroja on tarkoitus vapauttaa Lauhanvuoren lisäksi myös Seitsemisen kansallispuistoon siellä sijaitsevasta toisesta totutustarhasta. Seuraavat vapautukset ovat ajankohtaisia myöhemmin syksyllä rykimäajan päätyttyä.

Lue lisää:

Lauhanvuoren totutustarhassa on syntynyt metsäpeuran vasoja

Metsäpeurat totuttelevat uuteen kotiinsa Isojoella aitojen sisällä – vastaava projekti oli menestys 35 vuotta sitten