1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Kohuoikeudenkäynti toi eutanasialääkärille vapauttavan tuomion Hollannissa

eutanasia
Elämää puolustavia mielenosoittajia Australiassa.
Elämää puolustavia mielenosoittajia Australiassa. Eutanasia on sallittu vain harvoissa maissa, Hollannin lisäksi muun muassa Luxemburgissa, Kolumbiassa ja Belgiassa. James Ross / EPA

Hollantilainen oikeusistuin antoi keskiviikkona tuomion, jonka mukaan eutanasiaa pyytäneelle potilaalle kuolettavan määrän lääkkeitä antanut lääkäri ei toiminut lainvastaisesti. Hän avusti kolme vuotta sitten vakavasti sairasta 74-vuotiasta hollantilaisnaista kuolemaan.

Oikeudenkäynnin mukaan lääkäri toimi paikallisen lainsäädännön mukaisesti. Eutanasia on sallittu Hollannissa pitkälle edistynyttä dementiaa sairastaville potilaille.

Vajaat 20 dementiapotilasta saanut eutanasian

Hollannissa keskustelua herättänyt armokuolemakäytäntö sallittiin vuonna 2002. Eutanasia on toteutettu vain hyvin harvoille dementikoille. Yleisemmin toimenpide toteutetaan potilaan pyynnöstä sietämättömien kipujen vuoksi.

Haagissa oikeussalissa käsitellyssä tapauksessa lääkäriä epäiltiin väärinkäytöksistä sillä perusteella, että syyttäjän mukaan potilas oli tullut useasti toisiin ajatuksiin.

Oikeuden mukaan naislääkäri oli toistuvasti yrittänyt selvittää, oliko kirjallisen hoitotahdon laatinut potilas muuttanut mieltään.

Hän toteutti eutanasian sekoittamalla huumaavaa lääkettä potilaan kahviin tämän tietämättä. Lopullinen kuolemaan johtava ruiske annettiin perheenjäsenten läsnäollessa.

Dementiaa sairastavien potilaiden eutanasiapyynnöt ovat erittäin tarkan eettisen pohdiskelun kohteena juuri muistisairauden aiheuttamien rajoitteiden vuoksi.

Eutanasia potilaan pyynnöstä myös mielenterveystapauksissa on sallittu ainoastaan kahdessa maassa, Hollannissa ja Belgiassa.

Belgiassa käsitellään loppuvuodesta tapausta, jossa eutanasia toteutettiin autistiselle potilaalle.

Lähteet: Afp, Reuters

Lue seuraavaksi