Italia mukaan kehittämään Britannian ja Ruotsin kanssa uutta taisteluhävittäjää – Kaikkonen ei usko uusien hankkeiden vaikuttavan Suomen aikatauluun

Uuden sukupolven Tempest-hävittäjä valmistuu viidentoista vuoden kuluttua.

hävittäjät (lentokoneet)
Tempest hävittäjä Farnboroughin kansainvälisellä ilmailumessuilla 2018.
Tempestiä kehittävät Italia, Britannia ja Ruotsi. Kuva koneen mallista vuodelta 2018.Jeff Holmes / AOP

Italia ja Britannia ilmoittivat keskiviikkona virallisesti aloittavansa yhteistyön uuden sukupolven taisteluhävittäjän kehittämiseksi. Ruotsi liittyi joukkoon jo heinäkuussa.

Hankkeessa ovat mukana muun muassa brittiläinen BAE Systems ja Rolls Royce, italialainen Leonardo ja ohjuksia valmistava yhteiseurooppalainen MBDA. Ruotsalainen Saab ei ole virallisesti sopimuskumppani.

Britannialla ja Italialla on käytössään Eurofightereita ja amerikkalaisia viidennen sukupolven F-35-hävittäjiä. Ruotsilla on puolestaan Saabin valmistamia Gripeneitä.

Kaikki ovat ehdolla myös Suomen uudeksi hävittäjäksi.

Tempestin on tarkoitus korvata yhteiseurooppalainen Eurofighter viimeistään 2040-luvulla. Tempestistä aiotaan kehittää uuden sukupolven hävittäjä, joka pystyy lentämään myös miehittämättömänä.

Myös Saksa, Ranska ja Espanja ovat ilmoittaneet aloittavansa uuden taisteluhävittäjän kehittämisen. Suomessa on arveltu, että uudet eurooppalaiset hankkeet voisivat viivyttää päätöstä Suomen uudesta hävittäjästä. Päätös on tarkoitus tehdä vuonna 2021.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen pitää kuitenkin kiinni alkuperäisestä aikataulusta.

– Jatkuvasti maailmalla kehitetään uusia hävittäjiä. Jossain kohtaa se päätös on tehtävä ja teemme valinnan näistä viidestä, jotka nyt ovat putkessa.

Kaikkonen ei usko, että päätöstä lykätään vuodesta 2021.

Lue myös:

Ruotsi ja Britannia alkavat kehittää uutta taisteluhävittäjää.