Herätys: EKP:ltä odotetaan tänään jykeviä toimia, Niinistö vierailee Ukrainassa, Loiri avasi elämäänsä Tervolle

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Eurotunnus Frankfurtissa Saksassa Euroopan keskuspankin edessä.
Euroopan keskuspankki Frankfurtissa on pitkälti vastuussa euroalueen taloudesta.Frank Rumpenhorst / EPA

Ottaako Euroopan keskuspankki järeät aseet käyttöön?

EKP:n neuvosto tekee torstain kokouksessaan todennäköisesti isoja päätöksiä. Euroalueen taloustilanne heikkenee nopeasti, ja keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on aiemmin tänä vuonna luvannut puuttua tilanteeseen. Jos EKP laskee jo valmiiksi negatiivista talletuskorkoa, sillä on vaikutuksia myös tavallisiin pankkiasiakkaisiin. Haastattelimme suomalaisia rahamaailman asiantuntijoita.

Niinistö saapuu Ukrainaan tapaamaan virkaveljeään

Presidentti Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistön vierailee tänään Ukrainassa.Jaani Lampinen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapuu tänään valtiovierailulle maahan, jossa YK:n mukaan on kuollut yhteensä ainakin 13 000 ihmistä sotatoimien alettua Itä-Ukrainassa. Ukrainassa Niinistön ottaa vastaan presidentti Volodymyr Zelenskiy. *Lue *Erkka Mikkosen analyysi siitä, millaiseen hetkeen Niinistön vierailu Ukrainassa osuu.

Trump lykkäsi lisätulleja "hyvän tahdon eleenä"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut lykkäävänsä aiemmin määräämiään lisätuontitulleja kiinalaistuotteille kahdella viikolla. Ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Kiina oli luvannut jättää osan yhdysvaltalaistuotteista vastatulliensa ulkopuolelle. Trumpin alkuperäisen päätöksen mukaan jo olemassa olevia 25 prosentin tuontitulleja oli tarkoitus korottaa.

Tervo haastatteli Loiria 100 tuntia elämäkertaa varten

Kirjailija Jari Tervo selailee kirjoitttamansa Vesa-Matti Loirin elämäkerran printtiversiota Helsingissä 9. syyskuuta.
Kirjailija Jari Tervo selailee kirjoitttamansa Vesa-Matti Loirin elämäkerran printtiversiota Helsingissä 9. syyskuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vesa-Matti Loiri lupasi kertoa kaiken Jari Tervolle, ja niin hän teki. 700-sivuisessa elämäkerrassa käydään uran lisäksi läpi naiset, päihteet ja unet. Tervo haastatteli Loiria useaan otteeseen kotona, Inarissa ja Espanjassa. Päivärytmi täytyi ruuvata Loirin tahtiseksi – iltapäivällä noustiin, ja aamuyöllä mentiin nukkumaan.

Sää

Sääennuste torstaille 12. syyskuuta.
Sääennuste torstaille 12. syyskuuta. Yle

Torstaiaamuna lännestä saapuu sadealue, joka liikkuu päivän aikana Suomen yli itään. Sää on tuulinen ja lämpötilat laskevat kohti ajakohdalle tyypillisiä lukemia. Illaksi poutaantuu lännessä, mutta yön aikana seuraavat sateet liikkuvat maan yli itään.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.