Keskustan Katri Kulmuni: ”Järkevästä taloudenpidosta huolehtiminen on keskustan tärkein tehtävä hallituksessa”

Linjapuhe jäi kuulematta viikonloppuna, sillä keskustan ylimääräinen puoluekokous oli vain päivän mittainen.

Suomen Keskusta
Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni piti poliittisen linjapuheensa Helsingissä 12. syyskuuta.
Katri Kulmuni piti poliittisen linjapuheensa keskustan puoluehallituksen kokouksen päätteeksi. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa puheen.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) piti tänään poliittisen linjapuheensa keskustan puoluehallituksen kokouksen päätteeksi.

Kulmuni nosti puheensa kärkeen yhteiskunnallisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden. Hänen mukaansa puolueen tulee tavoitella lapsiperheköyhyyden poistamista Suomesta.

– Se ei onnistu vuodessa eikä kahdessa, ei täysin ehkä ikinä, mutta se on ainoa oikea tavoite. Seuraaville sukupolville me tätä maata rakennamme, Kulmuni sanoi.

Tuore puheenjohtaja arvioi, että viime vuosina suomalaiset eivät ole enää tunnistaneet keskustaa omaksi puolueekseen.

– Tiedän, että yhteyden uudelleen rakentamisessa ei ole oikoteitä. Se vie aikaa. Se on tehtävä askel kerrallaan.

Perinteisesti linjapuhe on pidetty puoluekokouksessa, puheenjohtajavaalia seuraavana päivänä. Linjapuheessa puheenjohtajalla on mahdollisuus kertoa, mihin suuntaan puolue lähtee hänen johdollaan ja mitä se aikoo tavoitella.

Koska viikonloppuna järjestetty keskustan ylimääräinen puoluekokous oli vain päivän mittainen, ei linjapuhetta Kouvolassa kuultu.

Paikallisessa sopimisessa on Kulmunin mukaan edettävä

Kulmuni puhui puheenjohtajakampanjansa aikana usein aluepolitiikasta, eikä teema jäänyt sivuun myöskään hänen linjapuheestaan.

– Minua on sanottu kovaksi aluepolitiikoksi. Otan tämän nimityksen kunnia-asiana. En pelkää käyttää aluepolitiikka-sanaa. Minulle se on yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta, hän sanoi.

Kulmuni palasi myös maanantaina Politiikan toimittajat ry:n haastattelussa avaamiinsa kysymyksiin, jotka liittyivät talouteen ja työllisyyteen.

– Järkevästä taloudenpidosta huolehtiminen on keskustan tärkein tehtävä uudessa hallituksessa, Kulmuni sanoi.

– Keskusta on valmis kääntämään kaikki kivet sen puolesta, että hallitusohjelmassa sovittu tavoite 60 000 työpaikasta vaalikauden aikana toteutuu. Samaa edellytämme myös muilta. Ensimmäisiä työllistäviä ratkaisuja on tultava ulos jo ensi viikon budjettiriihestä.

Kulmunin mukaan myös työehtojen paikallisessa sopimisessa olisi päästävä eteenpäin.

– Nyt tarvitaan vakautta, ennustettavuutta ja investointeja. Työpaikoilla tapahtuvassa sopimisessa on päästävä eteenpäin.

Kulmuni kuitenkin kehui myös oman puolueensa ja SDP:n yhteistyötä.

– Uskon, että nimenomaan keskustan ja SDP:n varaan rakentuva hallitus pystyy tekemään talouspolitiikkaa, joka näissä epävarmoissa maailmantalouden oloissa huomioi myös heikoimmat.

Voit keskustella tästä aiheesta 12.9. klo 22 saakka.

Lue lisää:

Miten Katri Kulmunin ote näkyy hallituksen ensimmäisessä budjetissa? "Uskon, että budjettiriihi saadaan hyvin pakettiin" – Yle seurasi hetki hetkeltä politiikan toimittajien tenttiä

Katri Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja: "Nyt alkaa työt, keskusta ei voi olla 10 prosentin puolue" – Yle seurasi Kouvolan puoluekokousta