1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen talous

PTT: Sopimukseton brexit voisi pahimmassa tapauksessa hyydyttää Suomen talouskasvun lähelle nollaa

Brexit ja kauppasota luovat epävarmuutta, mutta taloudessa näkyy myös suotuisia merkkejä, sanoo Pellervon taloustutkimus PTT ennusteessaan.

Suomen talous
kuluttajia kauppakeskuksessa
Epävarmuus taloudessa kasvaa, mutta ensi vuoden kasvu voi yllättää myös positiivisesti, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalouden ennuste.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Brexit sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota luovat epävarmuutta Suomen talouteen, mutta muut taloutta hidastavat tekijät ovat hälvenemässä, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalouden ennuste.

PTT:n mukaan tärkeässä roolissa ovat kotitaloudet. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,3 ja vuonna 2020 1,2 prosenttia.

PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari sanoo, että epävarmuustekijät ovat merkittäviä tämänkertaisessa ennusteessa. Sopimuksettoman brexitin ja kauppasodan kiihtymisen vaikutuksia on kuitenkin vaikea arvioida, koska ne riippuvat paljon poliittisista päätöksistä. Esimerkiksi eri tutkimusten arviot brexit-vaikutuksista Suomelle vaihtelevat noin -0,2 prosentista -0,9 prosenttiin bkt:sta. Pahimmassa tapauksessa Suomen talouskasvu putoaisi lähelle nollaa.

"Kilpailukyky ei ole ongelma"

Huovarin mukaan kauppasodasta ja brexitistä riippumattomia talouskasvun hidastajia ovat olleet euroalueen kotitalouksien heikko kysyntä ja Kiinan velkaantumisen hillintä.

– Kiinassa hillintä on kuitenkin kääntynyt elvyttämiseksi. Euroalueella taas iso tekijä oli autokaupan hyytyminen, mutta se on jo pitkälti palautunut. Tämä tietää hyvää loppuvuoden kasvulle", kertoo PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari.

Kustannustaso on Suomessa kehittynyt viime aikoina kilpailijamaiden tahtiin, joten kilpailukyky ei ole ainakaan vielä ongelma. Kansainvälinen taloustilanne asettaa silti PTT:n mukaan haasteita syksyn palkkaneuvotteluille.

– Suomessa ei pitäisi toistaa finanssikriisin jälkeistä virhettä, jolloin kilpailijamaiden palkkajarrutukseen vastattiin kiihdyttämällä palkkojen nousua. Menetetyn kilpailukyvyn palauttaminen on Suomen työmarkkinajärjestelmässä kivinen tie, Huovari sanoo.

Koko kansantalousennuste on luettavissa PTT:n kotisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Brittihallitus julkaisi asiakirjan sopimuksettoman brexitin riskeistä: Elintarvikkeiden hamstrausta, lääkepulaa ja mielenosoituksia

Lue seuraavaksi