Brittihallitus julkaisi asiakirjan sopimuksettoman brexitin riskeistä: Elintarvikkeiden hamstrausta, lääkepulaa ja mielenosoituksia

Elintarvike- ja lääkepula saattaisi aiheuttaa yleisen järjestyksen sekä turvallisuuden heikkenemistä ympäri Britanniaa, todetaan asiakirjassa.

Brexit
Rekkajono ennen rajatarkastusta Doverin satamassa.
Rekkajono ennen rajatarkastusta Doverin satamassa Englannin etelärannikolla.Neil Hall / EPA

Ruoasta, lääkkeistä ja polttoaineesta voi tulla Britanniassa huutava pula, mikäli maa eroaa EU:sta ilman sopimusta lokakuun 31. päivä. Tämä käy ilmi hallituksen julkaisemasta suunnitelmasta, jolla se pyrkii varautumaan mahdollisen kovan brexitin mukanaan tuomiin haasteisiin.

Britannian hallitus joutui julkaisemaan Yellowhammer-nimellä (keltasirkku) kulkevan varautumissuunnitelman sen jälkeen, kun kansanedustajat äänestivät maanantaina asiakirjan julkistamisen puolesta.

Asiakirjassa varoitetaan vakavista häiriöistä Englannin kanaalin liikenteeseen. Arvion mukaan kanaaliliikenne saattaisi vähentyä jopa 60 prosentilla ensimmäisenä päivänä, kun sopimukseton brexit astuisi voimaan.

Vakavat häiriöt satamissa voisivat kestää jopa kolme kuukautta ennen kuin liikennettä saataisiin sujuvammaksi.

Asiakirjan mukaan ihmiset saattavat alkaa hamstraamaan elintarvikkeita ja lääkkeitä, mikä johtaisi merkittävään hinnannousuihin.

Lisäksi elintarvike- ja lääkepula saattaisi aiheuttaa yleisen järjestyksen sekä turvallisuuden heikkenemistä. Asiakirjassa ennustetaan myös mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia ympäri maata.

"Johnson ollut epärehellinen brittejä kohtaan"

Työväenpuolueen brexitistä vastaava varjoministeri Keir Starmer arvosteli asiakirjojen julkistamisen jälkeen kovin sanoin pääministeri Boris Johnsonin hallintoa.

– On täysin vastuutonta, että hallitus on pyrkinyt sivuuttamaan nämä karut varoitukset ja estämään kansaa näkemästä todisteita.

– Boris Johnsonin on nyt myönnettävä, että hän on ollut epärehellinen Britannian kansalaisia kohtaan sopimuksettoman brexitin seurauksista, Starmer jatkoi.

Tietoja Yellowhammer-asiakirjasta julkaistiin ensimmäisen kerran Sunday Timesissa elokuun 18. päivä.

Lisää aiheesta:

Britannia haluaa yhä houkutella "maailman parhaita lahjakkuuksia" ja pidentää ulkomaisten opiskelijoiden oikeutta jäädä maahan

The Sunday Times: Salaisten asiakirjojen mukaan Britanniaa uhkaa pula lääkkeistä, ruuasta ja polttoaineesta, jos sopimukseton brexit toteutuu

Lähteet: Reuters