1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eläinsuojelurikos

Kokkolalaisen Toivosen Kotieläinpuiston perustajan syytteet eläinsuojelurikoksesta nurin oikeudessa

Käräjäoikeus katsoi, että vakavimmista puutteista ei löytynyt näyttöä. Lievemmät rikkeet olivat jo rikoksena vanhentuneita.

Eläinsuojelurikos
Kuvassa vuohia kotieläinpuistossa
Vuohia Toivosen kotieläinpuistossa kesällä 2012.Yle / Terhi Pirilä-Porvali

Kokkolalaisen Toivosen eläinpuiston perustajaa koskenut syyte eläinsuojelurikoksesta on kaatunut käräjillä. Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen kokonaisuudessaan. Valtio velvoitettiin maksamaan oikeudenkäyntikulut vastaajalle.

Syyttäjä vaati eläinpuiston perustajalle sakkorangaistusta ja eläintenpitokieltoa eläinsuojelurikoksesta.

Syyte perustui kesällä 2016 pysyvään eläinnäyttelyyn tehtyihin tarkastuksiin. Kesäkuussa tehdyssä eläinsuojelutarkastuksessa kirjattiin 26 säädösten vastaista puutetta. Kuukautta myöhemmin epäkohtia oli vielä kymmenen, joista yli puolet korjattiin seuraavaan tarkastukseen mennessä.

Väitetyt puutteet koskivat muun muassa tarhojen ja sääsuojien kokoa, turvallisuutta ja puhtautta, eläinten ravintohygieeniaa ja sairaiden eläinten hoitoa. Syyttäjän mukaan menettely aiheutti eläimille tarpeetonta kärsimystä.

Käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä vakavimmille puutteille. Jäljelle jääneistä kohdista se totesi, että kyse oli lievästä eläinsuojelurikoksesta. Senkaltaiset rikokset vanhenevat kahdessa vuodessa, eli rikos oli ehtinyt vanhentua.

Eläinpuiston perustaja kiisti kaikki syytteet oikeudessa.

Syyttäjä ei aio valittaa käräjäoikeuden tuomiosta.

Valvontakäynnin jälkeen kotieläinpuistossa on tehty sukupolvenvaihdos, perustaja on mukana vielä yhtiön hallinnossa.

Toivosen Kotieläinpuisto ja Talonpojanmuseo sijaitsee valtatie 8 varrella Kälviällä. Kotieläinpuisto on perustettu vuonna 1985.

Paikka on suosittu matkailukohde kesäisin. Siellä vierailee vuosittain noin 30 000 ihmistä.

Lue seuraavaksi