Merivoimien virkarikosepäilyt etenevät syyteharkintaan

Lippueamiraalia epäillään neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

merivoimat
keskusrikospoliisin logo seinässä
Keskusrikospoliisi on tutkinut viime lokakuusta alkaen virkarikoksia, joiden tekoaika ajoittuu vuosiin 2016–2018. AOP

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Merivoimien palveluksessa olleen henkilön epäillystä virkarikoksesta.

Viime lokakuussa alkanut esitutkinta on koskenut yhteensä neljää epäiltyä virkavelvollisuuden rikkomista. Poliisi epäilee, että Merivoimissa on tehty henkilöstöasioihin liittyviä päätöksiä esteellisenä.

STT:n tietojen mukaan virkarikostutkinnan kohteena on ollut Merivoimien lippueamiraali Timo Hirvonen. Lippueamiraali on Merivoimien sotilasarvo, joka vastaa maavoimissa prikaatikenraalia.

KRP:n tutkinnanjohtaja Markus Laine ei vahvista epäillyn nimeä eikä sotilasarvoa, koska se "olisi liian yksilöivä".

Asia siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon. Tutkintapyynnön teki pääesikunta.

Pääesikunta katsoi syksyllä Hirvosen toimineen esteellisenä kahdessa läheisiään koskevassa tapauksessa.

Pääesikunta on aiemmin todennut Hirvosen vahvistaneen Puolustusvoimissa työskentelevän läheisensä palkankorotuksen vuonna 2016. Hirvonen toimi tuolloin laivaston komentajana. Pääesikunnan mukaan Hirvonen on myös nykyisessä tehtävässään toiminut esteellisenä, kun hän kävi kehityskeskustelun ja laati suoritusarvioinnin toisesta läheisestään.

STT:n tietojen mukaan Hirvosta ei marraskuussa valittu Merivoimien komentajaksi esteellisyysepäilyn takia. Hirvonen toimi myös sotilasjäsenenä korkeimman oikeuden sotilasasioiden käsittelyssä. Lännen media kertoi joulukuussa, että hänet hyllytettiin tehtävästä, koska häneen kohdistuu esitutkinta.