Tuulivoimaloiden melusta edelleen kiistaa Luhangassa – asukkaat vaativat melumittaajan vaihtamista

Luhangan Latanmäen tuulivoimalapuistossa tehdään tänä syksynä uusia melumittauksia.

Luhanka
Tuuliturbiini kiinnittyy tukevaan betonilaattaan. Varren halkaisijakin on jo useita metrejä.
Jarkko Riikonen / Yle

Korkein hallinto-oikeus velvoitti viime keväänä Luhangan kuntaa jatkamaan meluselvityksiä ja niiden valmistuttua suorittamaan voimaloita koskevan ympäristölupaharkinnan.

Uudet melumittaussuunnitelmat on hyväksytty Luhangan rakennuslautakunnassa.

Kun suunnitelmia uusista melumittauksista esiteltiin Luhangan kylätalolla, antoivat voimaloiden lähialueilla asuvat asukkaat Luhangan kunnalle omat vaatimuksensa melumittausten suorittamisesta.

Ensimmäinen vaatimus on, että mittaajaksi on vaihdettava tuulivoimatoimijasta riippumaton ja puolueeton taho.

Asukkaiden puolesta kirjelmän jättänyt Hannu Heinonen sanoo, että mittauksia tekevä yritys on tuulivoimatoimijan tilaama konsultti, joka tekee sellaisen työn kuin tuulivoimatoimija haluaa.

Projektipäällikkö Janne Ristolainen mittauksia tekevästä Ramboll Oy:stä sanoo, että yhtiö on riippumaton mittausorganisaatio ja tekee mittaukset täysin läpinäkyvästi ja ohjeiden mukaan. Hän kuitenkin myöntää, että yhtiö tekee mittauksia tuulivoimatoimijan toimeksiannosta.

Ristolaisen mukaan tämän syksyn melumittaukset ovat pitempikestoisia ja tarkempia kuin vuonna 2015 tehdyt mittaukset ja ne perustuvat ympäristöministeriön ohjeisiin. Melumittauspaikkoja on kolme niin kuin edelliselläkin kerralla.

Voimaloiden lähellä asuva ja yksi asukkaiden kirjelmän allekirjoittajista Raili Pajunen suhtautuu hyvin kriittisesti uusiinkin melumittaussuunnitelmiin. Hän sanoo, että edellisellä kerralla mittaukset tehtiin läheisellä pellolla.

– Eihän me pellolla asuta. Mittauspisteet pitää sijoittaa lähelle asuntoja, sanoo Pajunen.

Pajunen kertoo, että voimaloiden käyttöönoton jälkeen he eivät ole miehensä kanssa voineet olla ainuttakaan yötä mökillään Latanmäessä. Melu on niin kova, että ulkona Pajunen kulkee kuulosuojaimet päässä.

Asukkaat vaativat myös neuvottelua Luhangan kunnan kanssa ennen kuin melumittaukset aloitetaan. Sellainen järjestyykin lähiaikoina, lupasivat kunnan edustajat.

Hannu Heinosen mukaan edellisistä melumittauksista oppineina asukkaat haluavat olla tarkkoja siitä, miten mittaukset tällä kertaa tehdään. Uusiin valituksiin ei haluttaisi mennä.

Asukkaiden puolesta aktiivisesti toiminut Riitta Lindgren Hartolasta kuitenkin epäilee, että tälläkin kertaa voidaan joutua valituskierteeseen ja oikeustaisteluihin.