Kolmen lapsen äiti: Pahin painajaiseni on, että Kokkola lopettaisi lasten päivystyksen

Istuisimme taas tuntikausia tuskanhikisenä jonottamassa.

Keski-Pohjanmaa avasi 2017 ensimmäisenä keskussairaalana lastenpäivystyksen, joka yhdistää rajattomasti perus- ja erikoissairaanhoidon osaamisen. Tiia Rajala hehkutti somessa poikansa Jimi Nyblomin saamaa palvelua, ja on edelleen yhtä tyytyväinen.

Lasten päivystys on auki 24/7. Lähetettä ei tarvita, kotikunnalla ei ole väliä. Hoitoa saa fyysiseen ja psyykkiseen vaivaan. Maksua ei ole peritty, vaikka apu olisi ollut erikoissairaanhoitoa.

40 prosenttia lapsiperheistä on hankkinut Suomessa yksityisen vakuutuksen. Se kolahti. Tuntui, että julkinen terveydenhuolto on pettänyt perheet. Siksi teimme meille tämän.

Andreas Blanco Sequeiros, ylilääkäri, toimialajohtaja

Asiakkaiden palautteet kertovat tyytyväisistä käyttäjistä.

Kun tilat ovat täysin erillään muusta päivystyksestä, ei ole humalaisia ja on rauhallista. Lääkäriin on päästy aina tunnissa.

Tiia Rajala, lähihoitajaopiskelija ja lapset Jimi, 8, Mai, 4, ja Miro, 3

Tuo luottamusta, kun kuunnellaan, ja asiasi otetaan tosissaan. Henkilökunta myös juttelee lapselle, ei vaan hänen ohitseen.

Tiia Rajala

Olemme tulleet yölläkin. On turvallinen olo, kun tietää, ettei käännytetä pois, vaan tänne pääsee aina.

Mai ja Miro Wallenius lähtevät mielellään päivystykseen, koska koko porukka saa aina lääkäriltä reippauspalkinnon eli tarran tai lelun.

11 800 käyntiä, 16 000 neuvontapuhelua viime vuonna. Erikoissairaanhoidon käynnit merkittävästi vähentyneet, ja kulut saatu pidettyä kurissa.

Andreas Blanco Sequeiros

Kun saa oikean hoidon oikeassa paikassa, ei ylimääräisiä käyntejä tarvita. Siinä perustelu, miksi tarvitaan rinnakkainen järjestelmä lapsille.

Andreas Blanco Sequeiros

Hyvääkin voi parantaa. Tiia Rajalalla on vaatimattomat toiveet. Tv:ssä voisivat piirretyt pyöriä jatkuvasti. Värikynät tarvitsisivat teroittimen.

Muiden äitien kanssa usein juttelemme, miten hienoa on, että Kokkolassa on tällainen palvelu. Olemme tosi otettuja. Kiitos!

Tiia Rajala

Tämä artikkeli on osa laajempaa kokonaisuutta. Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki kokonaisuuteen kuuluvat tarinat.

Kokonaisuuteen kuuluu 18 tarinaa eri puolilla Suomea asuvista ihmisistä, jotka kertovat kokemuksensa suomalaisesta terveydenhuollosta.

Tekijät

toimittaja

Kati Latva-Teikari

kuvaaja

Ville Viitamäki

Julkaistu 15.10.