Hyppää sisältöön

Ranska estää Facebookia kehittämästä digitaalista valuuttaansa Libraa Euroopassa

Ranskan valtiovarainministerin mukaan Libra aiheuttaisi riskejä talousjärjestelmälle.

Havainnekuva 3d-mallinnetuista Libra-kolikoista. Todellisuudessa Librasta ei ole tulossa fyysisiä rahoja. Kuva: Wit Olszewski / AOP

Ranska ilmoitti torstaina, että se aikoo estää Facebookia kehittämästä suunnittelemaansa Libra-virtuaalivaluuttaa Euroopassa, koska Libra uhkaa hallitusten rahallista itsemääräämisoikeutta.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi torstaina, että Libra aiheuttaisi riskejä talousjärjestelmälle ja itsemääräämisoikeudelle sekä mahdollistaisi markkina-aseman väärinkäytön.

Le Maire otti asiaan kantaa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n kryptovaluuttakonferenssissa Pariisissa.

– Kaikki nämä Libraan liittyvät huolet ovat vakavia. Siksi haluan sanoa selvästi, että näissä olosuhteissa emme voi sallia Libran kehittämistä Euroopan maaperällä, Le Maire sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yksi ranskalaisviranomaisten huolenaihe on, että Libra voisi auttaa ihmisiä hylkäämään kansalliset valuutat kriisiaikoina, mikä hankaloittaisi hallitusten yrityksiä ohjata taloutta.

Le Mairen mukaan Libran toimintaa ei voida sallia Euroopassa niin kauan, kun siihen liittyy riskejä. Hän ei kertonut, miten Ranska voisi pitää Libran poissa Euroopan unionin alueelta.

Le Maire kertoi myös, että hän on keskustellut Euroopan keskuspankin johtajien kanssa julkisen digitaalisen valuutan perustamisesta.

Digitaalinen valuutta tulossa ehkä ensi vuonna

Facebookin odotetaan ottavan Libran käyttöön vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. Facebookin lisäksi projektissa ovat mukana muun muassa maksuvälitysyhtiöt Visa, MasterCard ja PayPal.

Facebook kertoi kesäkuussa, että yhtiö aikoo kehittää digitaalisen valuutan maailmanlaajuiseen käyttöön. Yhtiö ilmoitti, että se perustaa kumppaniensa kanssa Libran kehitystä valvovan voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen Sveitsin Geneveen.

Yhdistyksen perustaminen Geneveen asettaa Libran Sveitsin sääntelyviranomaisten alaiseksi.

Eilen keskiviikkona Facebook ja sen kumppanit pyysivät Sveitsin finanssivalvojaa The Swiss Financial Market Supervisory Authoritya Finmaa arvioimaan heidän suunnitelmansa Libran kehittämiseksi.

Finman mukaan Facebookin ehdotuksen tulee täyttää rahanpesunvastaiset vaatimukset ja muut tiukat standardit.

Lue myös: