Kuopion kaupunki aikoo aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve jopa 200 työntekijää

Tavoitteena on kymmenen miljoonan euron pysyvät kululeikkaukset kahden seuraavan vuoden aikana.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen esittää kaupunginhallitukselle yt-neuvottelujen aloittamista. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunki aikoo aloittaa yhteistoimintaneuvottelut ja suunnittelee henkilöstövähennyksiä ennakoitua jyrkästi heikomman taloustilanteensa oikaisemiseksi. Työpaikkoja vähenisi enimmillään 200 kahden seuraavan vuoden aikana, mikä tarkoittaisi 180 henkilötyövuotta.

Tavoitteena on kymmenen miljoonan euron pysyvät kululeikkaukset kahden seuraavan budjettivuoden aikana. 4 miljoonaa euroa kohdistuisi vuodelle 2020 ja 6 miljoonaa euroa vuodelle 2021. Henkilöstömenojen osuus säästötavoitteesta on arviolta noin 8,8 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan ensisijaisena tavoitteena on luonnollisen vaihtuvuuden hyödyntäminen, mutta irtisanomisilta ei todennäköisesti vältytä.

– Voimme toki katsoa löytyykö meiltä uusia töitä talon sisältä, sillä joudumme rekrytoimaan kasvavien asiakasmäärien takia sosiaali- ja terveyspuolelle. Siellä on kelpoisuusehtoja, mutta jos se on minusta kiinni, niin varaudumme myös uudelleen kouluttamiseen, Pirhonen sanoo.

Kuopion kaupungin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n pääluottamusmies Juha Pirskanen ei ole yllättynyt mahdollisista irtisanomisista.

– Se oli tietysti odotettavissa, kun näissä kuntaliitoksissa on ollut pitkään irtisanomissuoja, minkä päättyessä riski irtisanomisiin on mahdollinen, Pirskanen kertoo.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen esittää myös yhtenä vaihtoehtona työntekijöiden mahdollisuutta osa-aikatyöhön ja lomarahojen muuttamista vapaiksi. Pääluottamusmies Juha Pirskanen ei kuitenkaan pidä tätä ratkaisuna.

– Jos henkilö ei ole tekemässä omaa varsinaista työtään, niin se kuormittaa työskentelemään jääviä työntekijöitä. Lomarahojen maksaminen on kuin pään pistämistä pensaaseen, Pirskanen huomauttaa.

Kuopion kuluvan vuoden tulos on tänä vuonna arviolta yli 20 miljoonaa euroa alijäämäinen eikä tilanne näytä helpottuvan ensi vuonnakaan. Kulut kasvavat Pirhosen mukaan merkittävästi tuloja nopeammin. Talousarviovalmistelun tämän hetken tilanne veisi jopa 30 miljoonan euron alijäämään.

Kaupunginhallitus päättää yt-neuvottelujen aloittamisesta kokouksessaan ensi maanantaina.