HSY: Ojatukos syynä Espoon keskuksen eilisiin tulviin

Viemäriputkien kapasiteetti ei loppunut kesken.

Espoo
Läheltä
Yle

Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY on selvittänyt tänään syytä eilisillan tulviin.

Tiet lainehtivat ja vesi nousi asuntoihin Espoossa, Vantaalla, Keravalla ja Tuusulassa rankkasateiden seurauksena.

Esimerkiksi Espoon keskuksessa saderyppäitä tuli niin, että alikulkutunnelit tulvivat eivätkä katuviemärit pysyneet sademäärän perässä.

HSY:n mukaan syy ei ollut siinä, että sadevesiviemäreiden kapsiteetti olisi loppunut kesken, vaan siinä, että tulvavesi ei päässyt viemäreihin.

– Avo-oja oli tukossa. Avo-ojaan oli kerääntynyt puuta ja heinää, minkä takia tulvavesi ei päässyt hulevesiviemäriin, sanoo osastonjohtaja Kia Aksela HSY:stä.

Akselan mukaan Espoon keskuksessa Siltakadun ja Kirkkojärventien tulva-alueella hulevesiviemäreiden kapasiteetista oli eilisiltana käytössä vain 10% siksi, että tulvavesi ei päässyt viemäriin.

Normaalisti tulvavesi olisi kulkeutunut Kirkkojärven koulun vierestä viemäriä pitkin Espoojokeen, mutta nyt se tulvi kaduille ja asuntoihin.

– Espoon keskus on alavalla paikalla, ja ne ovat juuri kaikkien haastavimpia paikkoja tulvatilanteissa. Niissä pitäisi erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että vesille varatut tulvareitit toimivat ja että avo-ojat ovat riittävän puhtaat, että vesi pääsee niitä pitkin viemäreihin ja tulvareitteihin, Aksela sanoo.

HSY ja sitä hallinnoivat kunnat ovat sopineet, että HSY vastaa hulevesiviemäreistä ja avo-ojat ja tulvareitit ovat kaupunkien vastuulla.