Pekka Mattila ampuu täyslaidallisen pääministeri Rinteen Postin palkkapuheille – Paatero saa kiitosta linjauksistaan

Aalto-yliopiston työelämäprofessori on mukana ryhmässä, joka julkaisee lähipäivinä tutkimuksen hyvästä hallinnosta.

Palkanalennus
Helsingin Pasilan postikeskus 6. elokuuta 2019.
Jussi Nukari / Lehtikuva

– Henkilökohtaisesti en pysty ymmärtämään pääministerin aktiivista osallistumista Postin työntekijöiden työehtosopimusneuvotteluihin. Pääministeri ei tunnu ymmärtävän rooliaan lainkaan, työelämäprofessori Pekka Mattila sanoo.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on väläyttänyt (siirryt toiseen palveluun), että Postin työntekijöiden palkkojen alentaminen voitaisiin ratkaista kertakorvauksella.

– On täysin vastuutonta, että hän tarjoaa kertakorvausta ihmisille, joiden taloudellinen liikkumatila on hyvin pieni. Palkkojen alentuessa pysyvästi pienet kertakorvaukset eivät paljon auta, Mattila toteaa.

Sen sijaan Mattila kehuu omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) linjauksia Postin palkkakiistassa.

– Hän on toiminut erittäin järkevästi ja ollut hyvin maltillinen todetessaan, että ensin asiat selvitetään ja sitten niihin palataan.

Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Mattila
Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka MattilaIlkka Loikkanen / Yle

Yhtiöiden hallitukset vaisusti esillä

Professori Mattilan mielestä sekä Postin että Veikkauksen omien hallitusten olisi pitänyt tulla paljon voimakkaammin esiin kohujen noustua pintaan. Sen sijaan vastuu on siirretty toimivalle johdolle.

Varsinkin Veikkauksen tapauksessa yhtiön hallitus on yhtä hankalassa tilanteessa kuin toimiva johto: muu yhteiskunta on ikään kuin kyseenalaistanut koko liiketoiminnan sallittavuuden. Yhtiön vetäjille omistajan lopullinen tavoite voi näin jäädä epäselväksi.

Professori Mattila muistuttaa myös, ettei esimerkiksi Postin toimiva johto halua pahuuttaan muuttaa työntekijöiden palkkoja alemmaksi, vaan se on pakon edessä.

– Johto haluaisi muuttaa palkkauskäytäntöjä siksi, että yhtiön hallitus ja sitä kautta omistaja – eli valtio – on asettanut yhtiölle tiettyjä tavoitteita, Mattila alleviivaa.

Professori Mattila korostaa, että valtion pitäisi olla omistajana johdonmukainen. Jos vaaditaan yhtiön olevan trimmissä kunnossa, ei pitäisi asettua vastustamaan, kun yhtiön johto tekee tarpeellisiksi katsomiaan toimenpiteitä.

– Ei Postin johdon palkan suuruus sinänsä muuta yhtiön taloudellista kestävyyttä suuntaan tai toiseen. Tässä on selvästi nähtävissä jonkinlaista moraalipaniikkia.

Mutta mitä näille yhtiöille oikein pitäisi tehdä? Pilkkoa ja myydä pois vai listata pörssiin?

– Ne ovat hyvin erilaisia yhtiöitä. Oleellista on, mitä omistaja haluaa. Hallitus ei voi tehdä mitään ilman omistajan linjauksia, Mattila huomauttaa.

Suurfirmojen hallitukset mainettaan parempia

Pekka Mattila oli mukana ryhmässä, joka julkaisee lähipäivinä laajan hallitustyöskentelyä käsittelevän tutkimuksen. Hallitustyötutkimus 2019 -raporttia varten on haastateltu yhteensä 18 suomalaisen suuryrityksen hallitusammattilaista ja toimitusjohtajaa. Lisäksi kerättiin laaja, yli 300 vastausta käsittävä kyselyaineisto.

– Suuryritysten hallitusten maine ei ole Suomessa ollut kummoinen. Monien mielestä hallitus istuu ja laiminlyö. Rohmuaa ja torkahtelee. Tekemämme selvityksen mukaan hallitukset eivät suinkaan kähmi, vaan pikemminkin murehtivat hyvästä hallintotavasta, Mattila sanoo.

Tutkimuksen perusteella hallituksen ja johdon välinen yhteistyö toimii nykyisellään melko hyvin.

– Suomalaisen suuryrityksen hallitus on tunnollinen, mutta osin myös tahdikkaasti turhautunut. Toisaalta hallitusten olisi opittava selittämään olemassaolonsa oikeutus omistajatahojen lisäksi myös muille sidosryhmille henkilöstöstä asiakkaisiin sekä sääntelijöistä medioihin, Mattila painottaa.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten avainyritysten hallituksille ei makseta kovin ruhtinaallisesti verrattuna muihin eurooppalaisiin tai kansainvälisiin suuryrityksiin.

Lue lisää: Veikkaus vähentää peliautomaattien määrää 3 000:lla, tunnistautuminen pakolliseksi, markkinointia karsitaan – pelituotot laskevat merkittävästi

Omistajaohjausministeri Paatero tarttui tiukasti Postiin: Työehtokiistaan aikalisä, johtajien palkkoihin "merkittävä" muutos

Kirjepostin kannattavuuden kanssa painiva Posti aikoo keskittää jakelun yksinomaan varhaisaamuun – lisäisi jakajien haittavuoroja