1. yle.fi
  2. Uutiset

Tampereen Hakametsä voi sittenkin säilyä jääurheilun käytössä, vaikka valtuusto on päättänyt toisin

Selvitysten perusteella Hakametsän säilyminen jääurheilukäytössä on todennäköisesti teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisin ratkaisu.

Hakametsä, Tampere
Hakametsän jäähalli
Tappara ja Ilves muuttavat lähivuosina Hakametsästä Tampereen Kannen uuteen areenaan.AOP

Tampereen kaupunki on muuttanut legendaarisen Hakametsän jäähallin tulevaisuutta koskevia suunnitelmia. Kaupunginhallituksen esityslistan mukaan Hakametsän halli voikin säilyä jääurheilukäytössä myös tulevaisuudessa. Näin voi käydä, vaikka toukokuussa 2010 valtuusto päätti poistaa Hakametsän ykköshallin jäähallikäytöstä ja muuttaa muuhun sisäliikuntaan sopivaksi.

– Silloin kun näitä päätöksiä on tehty, ei ole vielä ollut kokonaismahdollisuutta tiedossa. Nyt on järkevämpää olla rajaamatta yhden rakennuksen käyttötarkoitusta, sanoo projektipäällikkö Markus Joonas.

Joonas myöntää että kyse on tietysti myös rahasta, mutta lisäksi siitä, että 60-luvulla rakennetusta jäähallista ei välttämättä isollakaan rahalla saisi koskaan hyvää sisäliikuntahallia.

Hakametsän muutos on edessä, kun jääkiekkojoukkueet Tappara ja Ilves muuttavat uuteen Tampereen Kannen areenaan ensi vuosikymmenen alkupuolella.

Tampere hakee kumppaneita kilpailulla

Tampere on käynnistämässä Hakametsän alueesta konsepti- ja toteutuskilpailun.

Kilpailun tavoitteena on saada alueelle tamperelaisten tarvitsemat monipuoliset liikuntaolosuhteet liikuntapaikkarakentamisen suunnitelman mukaisesti ja luoda uudenlainen urheilukampus sekä löytää näiden toteuttamiseksi kumppanit.

Kilpailun kohteena on Hakametsän nykyinen tontti. Tontille rakennetaan urheilu- ja liikuntatiloja oheisharjoittelutiloineen, asuntoja ja toimitilaa.

Esityslistan mukaan Hakametsän alueen selvitykset ja kiinteistön tarkastelu ovat osoittaneet, että Hakametsän ykköshallin säilyminen jääurheilukäytössä on todennäköisesti teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisin ratkaisu.

– Hakametsä 1 voi säilyä jääurheilun käytössä, mikäli se on esitetyn konseptin kannalta tarkoituksenmukaisin ja edullisin ratkaisu. Tällöin edellytyksenä on, että katsomokapasiteettia pienennetään ja oheistiloja lisätään, esityslistalla sanotaan.

Kaupunki haluaa, että Hakametsä kokoaa urheilutoimijat yhteen ja muodostaa kansainvälisen tason keskuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että alueelle on joka tapauksessa tulossa tiloja myös muille kuin jäälajeille.

Lisäksi Hakametsään tulisi asuntoja esimerkiksi urheilu- ja liikunta-alan opiskelijoille. Uuden rakentaminen on tarkoitus aloittaa Hakametsässä vuonna 2021.

Hakametsä on Suomen ensimmäinen jäähalli. Se valmistui vuoden 1965 maailmanmestaruuskisoihin.

Lue seuraavaksi