800 työntekijän jättikonttori Porin ydinkeskustaan? Teljäntorista kaavaillaan valtion ja kaupungin yhteistä virastotaloa

Porin kaupungin ja valtionhallinnon virastotyöntekijöille suunnitellaan uusia monitilatoimistoja perinteikkään kauppakeskus- ja toimistokiinteistön tiloihin.

Pori
Kauppakeskus Teljäntori Porin keskustassa
Pitkän historian omaava Teljäntorin kauppakeskus sijaitsee keskeisellä paikalla Porin kävelykadun varrella.Jari Pelkonen / Yle

Porin kaupunki ja valtionhallinto haluavat yhdistää kaikki virastonsa saman katon alle Porissa.

Yhteiseksi virastotaloksi on suunniteltu Porin kävelykadulla sijaitsevaa Teljäntorin kiinteistöä, jossa myös Porin kaupungilla on omistusta. Tarkoituksena olisi, että rakennuksen katutasoon tulisi virastojen palvelupisteiden lisäksi myös kaupallista toimintaa.

Ainutlaatuinen hanke koko maassa

Yhteistilat aloittaisivat toimintansa vuonna 2023, jolloin kaikki valtion ja kaupungin palvelut saisi yhdestä paikasta. Porin kaupungin hallinnon toimialajohtaja Lauri Kilkku kertoo hankkeen olevan ainutlaatuinen Suomessa.

– Tässä yritetään nyt ensimmäistä kertaa viedä kaikki valtion ja kaupungin p

Kauppakeskus Teljäntori Porin keskustassa
Jari Pelkonen / Yle

alvelut oikeasti yhdelle luukulle. Sitä ei ole tehty missään aikaisemmin, Kilkku kertoo.

Tällä hetkellä valtiolla on tehdään toimistotyötä kahdeksassa ja Porin kaupungilla yhteensä 16 toimipisteessä. Yhteistiloihin siirtyisi noin 800 työntekijää, 460 Porin kaupungilta ja 340 valtiolta.

Valtionhallinnosta selvitykseen osallistuvat muun muassa Verohallinto, TE-keskus ja Ely-keskukset.

Teljäntorille kokonaan uusi ilme

Käytännössä yhteistilat vaatisivat ison remontin Teljäntorin kiinteistöön. Entisistä työhuoneista halutaan eroon ja tilalle kaivataan isoja monitilatoimistoja.

Lauri Kilkku on esitellyt hanketta Teljäntorin kiinteistöyhtiön osakkaille. Tarkoitus on, että kiinteistöyhtiön osakkaat myisivät nykyisen osakekannan sijoitusyhtiölle, joka vuokraisi tilat eteenpäin.

– Kyseessä on vaikea operaatio ja palasten pitää loksahtaa yhteen, jotta tämä suunnitelma onnistuisi. Teljäntori on ykkösvaihtoehtomme yhteistiloiksi tällä hetkellä, Kilkku sanoo.

Porin kaupungin projektipäällikkö Kari-Matti Haapala
Projektipäällikkö Kari-Matti Haapalan mukaan kaupunki haluaa päästä eroon ruotsinlaivaa muistuttavista toimistokäytävistä.Jari Pelkonen / Yle

Monitilatoimistosta iso muutos työkulttuuriin

Porin kaupungin työntekijöille uudistusta esiteltiin tänään.

Kaupungin projektipäällikön Kari-Matti Haapalan mukaan muutos edellyttää myös työntekijöiltä kokonaan uutta tapaa tehdä töitä. Yksi hankkeen tavoitteista on edistää etätyön tekemistä.

– Tässä on nimenomaan kyse työkulttuurin muutoksesta. Kaikkialla työntekemisen tahti kiihtyy. Työn tekemisen luonne muuttuu yksilötyöstä ryhmätyöhön ja yhdessä tekemiseen. Se on valtava muutos, mutta myös välttämätön.

Hankkeen tavoitteena on vähentää myös toimitiloista aiheutuvia kuluja. Esimerkiksi Porin kaupungissa yhtä toimistotyöntekijää kohden tilaa on tällä hetkellä käytössä lähes 50 neliömetriä. Tätä lukua halutaan pienentää.

– Toimimme hirveän monessa toimipisteessä ja tilaa menee niiden käytäviin ja muihin hukkatiloihin aivan liikaa.

Juttua korjattu 17.9.2019 klo 10.40: Muutettu jutussa mainittu käsite "avokonttori" muotoon "monitilatoimisto". Monitilatoimisto on työtila, jossa työympäristö muodostuu työntekijöiden erilaisten tarpeiden mukaan jaetuista osioista.