1. yle.fi
  2. Uutiset

Loch Nessin vesistä ei löytynyt DNA-jälkiä jurakauden otuksista mutta tutkimus ei hautaa täysin uskoa skottijärven jättiläiseen

Loch Nessin vesinäytteissä oli hyvin paljon näyttöä ankeriaista. Selittäisikö poikkeuksellisen suuri ankerias silminnäkijähavainnot Loch Nessin pitkäkaulaisesta hirviöstä?

DNA
Piirroskuva kahdesta uivasta pitkäkaulaisesta liskosta.
Loch Nessissä ei ui tämän otuksen sukua, osoittaa tuore tutkimus. Kuva on taiteilijan käsitys joutsenliskoista, joita eli nykyisen Espanjan vesissä 125 miljoonaa vuotta sitten. Aiemmin tuntematon laji esiteltiin espanjalaisen UNED-yliopiston tutkimuksessa viime keväänä. José Antonio Peñas / SINC

Skotlannissa Loch Nessin eli Nessjärven syvyyksissä ei lymyile joutsenlisko eli plesiosaurus eikä mikään muukaan dinosaurusten aikalainen, osoittavat järven vesistä otettujen näytteiden eDNA-tutkimukset.

Pitkäkaulaisesta jättiläisestä on paljon tarinoita, ja väittävätpä monet nähneensäkin "Nessien" pilkistävät syvän järven aallokosta. Heidän mielestään jättiläisen täytyy olla jurakauden jäänne, jonka suku on muualta kuollut jo kymmeniä miljoonia vuosia sitten.

Loch Nessistä ei ole lukuisissa kaukoluotauksissa löydetty mitään eriskummallista. Uusiseelantilaisen Otagon yliopiston professori Neil Gemmel ei silti pitänyt mahdottomana, että syvimmillään 230-metrisessä järvessä sittenkin piilisi jotakin, jolle ei vielä ollut biologista selitystä.

Siksi hänen johtamansa tutkijaryhmä ryhtyi viime vuonna ottamaan vesinäytteitä sillä mielellä, että elollinen olento ei voi olla jättämättä perimänsä jälkiä maahan, ilmaan tai uimaveteen. Niistä DNA on jäljitettävissä eDNA-tutkimuksilla. E-kirjain viittaa sanaan environment, ympäristö.

Gemmell kertoi Loch Nessin tutkimusten alla, että parista litrasta hänen kotirantansa merivettä oli löytynyt vaivatta 150 eläinlajia. Loch Nessistä näytteitä otettiin moneen otteeseen, eri vuodenaikoina ja vaihtelevista syvyyksistä.

Vanha selitys saattaa olla oikea

Jurankautisten jälkien lisäksi puuttuivat merkit myös sammesta, monnista tai haista. Myös niitä on pidetty mahdollisena selityksenä, sillä niillekin voi kertyä paljon kokoa.

Mutta voiko jonkin sortin Nessie silti olla olemassa? Ehkä, tutkijat sanovat.

– Löysimme suuria määriä ankeriaiden DNA:ta. Niiden perimää oli jokseenkin kaikissa näytteissä, tutkijat kertovat projektinsa verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Osaa Nessie-havainnoista selitettiinkin aikoinaan juuri suurilla ankeriailla, kunnes niitä paljon jännittävämpi ajatus muinaisesta liskosta sivuutti muut selitykset.

Isoja ankeriaita on senkin jälkeen havaittu Loch Nessin vesissä.

Näytteet eivät kerro otusten kokoa

Yksi seikka tutkijoita kummastuttaa. Biologit eivät ole koskaan havainneet ankeriaan kasvavan yli puolitoistametriseksi. Niin lyhyenä siitä ei ole tarinoiden Nessieksi.

Vesinäytteistä saadusta DNA:sta ei toisaalta ole mahdollista päätellä, minkä kokoisia ankeriaita Loch Nessissä kiemurtelee.

Vuonna 1865 Skotlantia kohautti Lewisin saaren Leurbostjärvessä parin viikon aikana useita kertoja näyttäytynyt "valtava merikäärme", joka houkutteli rannoille paljon katsojia. Eläin pääteltiin ulkonäkönsä perusteella ankeriaaksi, olihan Lewisin järvistä saatu pyydystettyäkin jättiläisankeriaita.

Otusta kuvailtiin "suureksi kuin sotuvenhe", ja joku rohkeni arvioida pituuden yli 12 metriksi. Mittaamaan eläintä ei sentään päästy, sillä jahtausyritykset eivät tuottaneet tulosta.

Grafiikkakuva vertailee tunnettuja ankeriaita ja Loch Nessin mahdollista ankeriasta.
Jos Loch Nessissä silminnäkijöiden mukaan "torpedon vauhdilla" edennyt uimari on ankerias, sen olisi oltava ainakin kaksi kertaa niin pitkä ja paljon paksumpi kuin suurimmat tunnetut ankeriaat. Otagon yliopisto

Ihminen, koira, mäyrä ja kauris

Ankeriaiden lisäksi kymmenet muutkin eläinlajit olivat jättäneet jälkensä vesinäytteisiin. Lajeista pystyttiin tunnistamaan 11 kalaa, kolme sammakkoeläintä, 22 lintua ja 19 nisäkästä.

Mikrobien monimuotoisuus yllätti tutkijat. Joukossa on sellainenkin mikrobi, joka yleensä elää vain suolaisissa vesissä. Työtä riittää yhä, sillä tuhansia mikrobilajeja on edelleen tunnistamatta.

Yksi kiehtovimmista havainnoista oli myös se, miten paljon maaeläinten DNA:ta Loch Nessissä on, tutkijat kirjoittavat. Nisäkkäiden joukosta löytyivät ihminen, koira, lammas ja nauta sekä useita villejä lajeja, kuten mäyrä, kauris, kettu ja kaniini.

– Havainnot osoittavat, että suurten vesiväylien eDNA-tutkimukset voivat olla hyödyllisiä tietyn alueen biologisen monimuotoisuuden nopeassa selvittämisessä, tutkijat päättelevät.

Kyttyrälohi valtaa jokia

Loch Nessistä etsittiin jälkiä myös viime vuosina tulleista vieras- ja tulokaslajeista, muun muassa Tyynenmeren kyttyrälohesta. Atlantinlohen kanssa kilpailevaa vieraslajia löytyi Skotlannin joista toissa vuonna ennätyksellisen paljon, myös Loch Nessistä mereen virtaavasta Nessjoesta.

Yle uutisoi elokuussa Teno- ja Näätämöjokiin viime kesänä nousseiden kyttyrälohien suuresta määrästä, jota paikalliset kalastusviranomaiset kutsuivat suoranaiseksi invaasioksi.

Skotlannissa havaintoja kyttyrälohista on tänä ja viime vuonna ollut vähemmän kuin vuonna 2017, eikä Loch Nessin vesistöstä löytynyt tässä tutkimuksessa kyttyrälohien DNA:ta. Viranomaiset eivät silti usko Skotlannin päässeen niistä, kertoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) viimekuinen uutinen.

Lajin kaksivuotisen elinkierron vuoksi näytteitä kannattanee ottaa jälleen ensi vuonna, Loch Nessin tutkijat päättelivät.

Väärässä paikassa väärään aikaan?

Usko Nessieen ei tähän tutkimukseen kuolle, sillä tutkijatkin myöntävät, että haravoitavaa jäi edelleen paljon.

Vaikka Loch Nessistä ja naapurijärvistä otettiin satoja näytteitä, ehkä niitä kauhottiin sittenkin väärään aikaan väärästä paikasta, sillä eDNA-signaalit viipyvät vedessä vain päiviä tai enintään viikkoja, tutkijat kertovat.

Tutkittavaa siis riittää, vaikka uusia suuria lajeja joukkoon tuskin enää ilmestyykään. Tutkijat saivat tälle käsitykselle tukea siitä, että jokaisen Loch Nessistä todistettavasti pyydystetyn kalalajin perimää löytyi myös vesinäytteistä.

Ensimmäisen tutkimusartikkelin on määrä ilmestyä pian. Jatkotutkimuksiin ryhdytään sen teorian pohjalta, että Nessie on suuri ankerias.

19.9. klo 15.35 korjattu kissakala monniksi

Lue seuraavaksi