Lääkepulan aiheuttama lääkkeiden vaihtorumba helpottuu – Lääkäri näkee pian uudesta hakukoneesta lääkkeet, joita ei löydy apteekeista

Fimea alkaa pyytää markkinaosuustietoja ongelmalääkkeistä, jolloin niiden korvaamiseen voidaan varautua paremmin.

lääkkeet
Tuote on tilapäisesti loppunut tukusta -ilmoitus apteekin hyllyllä.
Saatavuushäiriöitä on ollut muun muassa kipu-, verenpaine-, syöpä- ja psyykenlääkkeissä.Mikko Koski / Yle

Lääkkeiden saatavuusongelmat jatkuvat edelleen, eikä niille näy loppua. Ongelman hoitamiseen on tulossa kuitenkin pientä helpotusta, kun lääkealan valvojan Fimean uusi lääkehaku valmistuu.

Hankaluuksiin on törmätty silloin, kun lääkärin määräämä reseptilääke on loppunut toimitusvaikeuksien takia. Apteekki voisi vaihtaa lääkkeen muuhun, jos lääkärin vain saa kiinni ja hän hyväksyy lääkevaihdon.

Aina se ei onnistu saman tien ja vaihtorumba vie aikaa, vaivaa ja aiheuttaa tarpeetonta hammasten kiristelyä.

Hakukone kertoo, jos lääke on loppu

Fimea on nyt muuttamassa lääkepulasta ilmoittamista ja tiedottamista. Fimeassa on rakenteilla tietokanta, josta näkee, onko lääkettä saatavilla.

Fimea julkaisee jo nyt kaikki saatavuushäiriöt (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuillaan pdf-lomakkeina. Tiedot eivät kuitenkaan vielä näy Fimean sivuilla olevassa lääkehaussa (siirryt toiseen palveluun).

Uusi järjestelmä näyttää lääkkeen perustietojen lisäksi onko sitä saatavilla. Lääkäri voi reseptiä kirjoittaessaan vaihtaa lääkkeen heti toiseen, jos alunperin kaavailtua lääkettä ei olekaan apteekeissa. Samalla voi katsoa milloin alkuperäistä lääkettä voi taas olla saatavilla.

Saatavuuden tarkistaminen lääkäreille rutiiniksi

Uudessa häiriöilmoituksessa pyydetään lisäksi tietoa siitä, onko lääkkeelle olemassa vaihtoehtoja.

Tietokantaa varten Fimea alkaa kerätä häiriötietoja uudella tavalla ensi kuun alusta lähtien (siirryt toiseen palveluun). Hakutoiminnon pitäisi olla valmis vuoden vaihteessa, jolloin sen käyttöä voidaan viestiä tarkemmin myös lääkäreille.

Koska saatavuusongelmat alkavat olla kroonisia ja globaaleja, lääkkeen saatavuuden tarkistamisesta voi tulla lääkäreille uusi käytäntö.

Liikesalaisuuksista apua ennakointiin

Uutta ilmoittamisessa on myös se, että lääketoimittajilta pyydetään tietoja lääkkeen markkinaosuuksista. Liikesalaisuuden piirissä olevaa tietoa ei julkaista, ja se lähetetään Fimeaan erityisellä turvapostilla.

Markkinaosuuksien jakautuminen antaa Fimealle mahdollisuuden reagoida ajoissa mahdolliseen lääkepulaan ja hankkia rinnakkaisia tuotteita.

Esimerkkinä Fimeasta kerrotaan, että joku valmistaja voi olla alallaan erittäin hallitseva. Silloin pienemmillä vaihtoehtoisilla tuojilla voi olla kova työ saada korvaavia eriä Suomeen riittävän paljon ja riittävän nopeasti. Ennakkotieto helpottaa tällaisissa tilanteissa.

Viimeaikaisissa tapauksissa ajoissa saatu tieto olisi Fimean mukaan auttanut muun muassa rintasyöpälääke letrotsolin (siirryt toiseen palveluun) korvaamisessa.

Lue myös:

Koko kesän riivannut lääkepula jatkuu – nyt ovat huvenneet rintasyöpälääkkeen tukkuvarastot

Moni suosittu e-pilleri loppu apteekeista – ihmisiä neuvotaan hakemaan korvaavia reseptejä

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kasvaneet rajusti: "Tämä on iso ongelma"

Suomi kärvistelee lääkepulassa, mutta johtuuko se tehtaiden tulipaloista ja räjähdyksistä? Muutos huonompaan tapahtui jo vuosia sitten