Hyppää sisältöön

Entä jos aamupalan saisikin koulussa? Lahdessa jo 4 peruskoulua tarjoaa maksuttoman aamiaisen kerran viikossa

Lahtelaiskouluissa halutaan aamupalatarjoilun lisäksi kohdata lapsia ja ehkäistä syrjäytymistä.

Aamiainen maistui ekaluokkalaiselle Sulo Turuselle. Kärpäsen koulussa Lahdessa tarjoiltiin maksutonta aamupalaa torstaina ensimmäistä kertaa. Kuva: Suvi Turunen / Yle

Kärpäsen koulun torstaiaamu alkoi tänään uudella tavalla Lahdessa. Kaikille koulun 1.–9. luokan oppilaille oli tarjolla maksuton aamupala ennen kello yhdeksää. Oppilaista noin viidennes eli reilut sata nälkäistä sai puuroa hillolla ja sämpylää.

Aamiaista tarjotaan maksutta ainakin syyslukukauden ajan. Koulun apulaisrehtori Timo Aho sanoo, että aamupalakokeilulle on tarve.

– Kärpäsen alue on sosioekonomisesti sellainen, että kaikki koulun tarjoamat tukipalvelut kodin suuntaan ovat tervetulleita. Koulun tarjoama kiireetön aamupalahetki tulee joissain perheissä todella tarpeeseen.

Kärpäsen lisäksi viikoittainen maksuton aamupala on laajentunut Lahdessa myös Kasakkamäen kouluun. Jo viime vuonna samaa kokeiltiin Launeen (siirryt toiseen palveluun) (Etelä-Suomen Sanomat) ja Liipolan kouluissa, joissa aamiaistarjoilu jatkuu.

Ammattioppilaitoksista positiivisia kokemuksia

Maksuttomat aamupalakokeilut kustantavat Lahdessa yhteensä joitain tuhansia euroja. Raha on jyvitetty kaupungin lasten ja nuorten kasvun vastuualueen budjetista. Myös seurakuntayhtymä on rahoittanut kokeilua.

– Osa lapsista on ollut aamupalan tarpeessa, ja se auttaa kummasti jaksamaan koulutyössä, kertoo aluepäällikkö Mika Silvennoinen Lahden kaupungilta.

Silvennoisen mukaan kokeilu saattaa jatkossa laajentua muihinkin Lahden kouluihin, jos hyviä kokemuksia tulee lisää.

Lahden Kärpäsen koulun ensimmäinen maksuton aamiainen maistui yli sadalle oppilaalle. Kuva: Suvi Turunen / Yle

Maksutonta aamupalaa on tarjoiltu koululaisille muuallakin Suomessa, esimerkiksi Joensuussa ja Jyväskylässä.

Peruskoulujen tarjoamista aterioista ei ole tehty valtakunnallista kartoitusta useaan vuoteen. Opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta kuitenkin uskoo, että maksuttomat aamiaiset ovat peruskouluissa vielä satunnaisia.

– Ammattioppilaitoksissa maksutonta aamupalaa tarjotaan jo laajemmin. Niissä on huomattu, että aamupalan tarjoaminen vaikuttaa myönteisesti lounaan syömiseen, Manninen kertoo.

Myös omakustanteista aamupalaa tarjotaan joissain peruskouluissa.

Ei pelkän nälän tähden

Lahdessa yksi tekijä kokeilun taustalla on THL:n koluterveyskysely. Viimeisimmässä kyselyssä kävi ilmi, että lahtelaiset lapset syövät aamupalaa harvemmin kuin Suomessa keskimäärin (siirryt toiseen palveluun) (Lahden kaupunki).

Yhteinen aamuhetki ei ole pelkän nälän taltuttamisen vuoksi. Kouluissa halutaan myös kohdata lapsia ja päästä jyvälle, miten heillä menee.

Launeen koululla aamupalan lomassa esimerkiksi pelataan lautapelejä. Paikalla on koulun nuorisotyöntekijä.

– Lapset ovat myös aikuisennälkäisiä. Tarkoitus on jutella lasten kanssa heille tärkeistä asioista. Sitä kautta pyrimme löytämään syrjäytymisvaarassa olevia tai muita haasteita, kertoo rehtori Esko Taipale.

.
.