Norjan mystinen epidemia perui suositun koiraparaatin Helsingissä – tulossa oli satoja osallistujia: "Liian iso riski"

Norjassa useita koiria on kuollut verisen ripulin jälkeen.

eläintaudit
Koiranpentu
Bordercollien luovutusikäinen pentu. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingissä tulevana sunnuntaina järjestettäväksi suunniteltu koiratapahtuma Puppy Parade (siirryt toiseen palveluun) on peruttu Norjan koiratautiepidemian takia.

Toistaiseksi tuntematon tauti on tappanut Norjassa 26 koiraa. Suomessa taudista ei ole varmoja havaintoja, mutta Ruokavirasto suosittelee välttämään koirien kuljettamista maiden välillä.

Myös Puppy Paraden järjestäjät haluavat pelata varman päälle ja perustelevat ratkaisuaan Facebookissa:

– Haikein mielin joudumme ilmoittamaan, että sunnuntain paraati on peruttu, tiedotteessa todetaan.

– Syynä päätökseen on Norjan tautiepidemia. Olemme konsultoineet asiasta eläinlääkäreitä ja keskustelleet tilanteen vaikutuksesta tapahtumaamme. Tilanteesta on toistaiseksi saatavilla hyvin vähän varmaa tietoa, joten riskit tapahtuman järjestämiseen ovat yksinkertaisesti liian suuret.

Puppy Parade -tapahtumissa yleisö muodostaa kujan, jonka läpi koirat omistajineen kulkevat. Näin koirat pääsevät tapaamaan toisiaan ja katsojille tarjoutuu mahdollisuus tutustua koiriin lähietäisyydeltä.

Yle oli mukana tapahtumassa keväällä 2016.

Ruokavirasto: Tauti ei tartu kovin herkästi

Norjan viranomaisten tiedossa on Ruokaviraston mukaan useita monen koiran kotitalouksia, joissa vain yksi lemmikki on sairastunut.

– Se viittaa siihen, että kyseessä ei ole mitenkään erityisen herkästi koirasta toiseen tarttuva tauti, kommentoi Ruokaviraston tuotanto- ja seuraeläinpatologian jaoston erikoistutkija Outi Simola STT:lle.

Simolan mukaan Ruokavirasto seuraa tilanteen kehittymistä. Sairastuneita koiria on edelleen ilmoitettu Norjan viranomaisille, mutta uusia kuolemantapauksia ei enää viime päivinä ole ollut.

Taudin leviämisen tarkasta syystä tai mekanismista ei ole tietoa, eikä tapausten välillä ole selvää yhdistävää tekijää.

Nopea apu tuottaa parhaan hoitotuloksen

Norjan elintarvike- ja eläinlääkintäviranomaiset ovat tehneet taustakyselyä sairastuneiden koirien omistajille taudin luonteen selvittämiseksi. Vastauksia on saatu 60 sairastuneesta koirasta, joista 46 on nyt jo täysin terveitä.

– Jos koira saadaan ajoissa eläinlääkärin hoitoon, sillä on hyvät mahdollisuudet selvitä ja toipua nopeasti, Ruokaviraston Simola arvioi.

Norjassa asuvat koirat eivät saa toistaiseksi osallistua Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa. Kennelliitto kehottaa koiranomistajia lisäksi varovaisuuteen koirapuistoissa ja koirien kuonokontakteissa.

Helsinki Puppy Parade -tapahtumaan oli ilmoittautunut Facebookissa yli 800 osallistujaa. Pentuparaati on järjestetty tähän mennessä kahdeksan kertaa.